Hållbar industri

Mata fisk med mobilen

Till basstationen kan man koppla till exempel fläktar, belysning och sensorer för att mäta vattenkvalité och andra värden. Flera stationer kan kommunicera trådlöst. Inuti basstationen finns en processor och platser för bland annat hårddisk (flash), simkort, usb, gprs och kortdistans-radio (bluetooth, zigbee eller wlan). Ett antal styr- och mätkort registrerar och kontrollerar bland annat temperatur i akvariet. Foto: Mats Erlandsson
Nominerad 5: Martin Söderström har skapat system som tillåter dig att mata dina akvariefiskar med hjälp av din mobil. Nu tävlat han i Swedish Embedded Award 2008. Bakom tävlingen står IM, TeknIQ, minST, Elektronik-industriföreningen, Elektronim i Norden samt Tekniska mässan. Foto: Susanne Walström
Swedish Embedded Award

Nu kan du styra akvariet med mobilen. Martin Söderström har uppfunnit ett automatiskt styrsystem som ger fiskar och reptiler en guldkantad tillvaro.

Publicerad

Det började med att den kanadensiska strumpebandssnoken sir Väs flyttade in i Martin Söderströms vardagsrum. En vacker orm - som tog tid att sköta.

- Jag tänkte kanske man skulle kunna hitta på något som gör det enklare?, berättar han.

Resultatet blev Eneye Aquarium System, ett system som kan styra ljus, temperatur och vattenkvalité i akvarier och terrarier, men också mata invånarna, byta vatten och simulera åska och monsunregn.

Systemet är automatiskt. Du behöver inte ens vara hemma. Ägaren kan sköta inställningarna via internet eller mobil. Om det uppstår ett fel larmar systemet via sms.

Martin Söderström hoppas kunna sälja sin uppfinning till djurparker, uppfödare, zoobutiker och företag som hyr ut akvarier till arbetsplatser:

Ännu större i Tyskland
- Bara i Sverige ligger marknaden för akvarieteknik mellan 60 och 100 miljoner kronor. I Tyskland är den tjugo gånger större, säger han.

Intresset för akvarier och teknik bär Martin Söderström med sig från barndomen. Pappan var akvarist. Styvpappan ingenjör. Själv studerade han till civilingenjör på Mälardalens högskola när sir Väs dök upp 2002.

Efter flera års utveckling visade Martin Söderström sin första version av akvariesystemet på en svensk zoomässa.

- Intresset var stort. Vi fick till och med förfrågningar från ett lyxhotell i Dubai, säger han.

Men sensorerna som mätte vattenkvalitén skapade krypströmmar i mätkorten.

Mätvärdena blev fel. Innan felet var åtgärdat var kapitalet slut.

Började om från början
Martin Söderström fick börja om från början. Nu är han nominerad till automationspriset Swedish Embedded Award.

Bland konkurrenterna finns multi-nationella ABB och det stora it-företaget Prevas.

- Men jag ska ge dem en match, säger Martin Söderström. Det är inte bara antal satsade kronor som avgör om din idé är bra - det är hur nyskapande den är.

Studentklassen och företagsklassen

* Bor: Västerås.
* Ålder: 28.
* Yrke: uppfinnare, entreprenör, nästan civilingenjör inom data och elektronik.
* Favoritfiskar: malawiciklider (sötvatten), clownfisk (saltvatten).

Swedish Embedded Award 2008delas ut till de tre bästa, nyutvecklade, intelligenta, inbyggda systemen.
Priset delas i år ut för sjätte gången. De nominerade – och vinnarna – presenteras på Tekniska mässan. Men redan här kan du läsa på om allt inbyggt.

Slutletat efter dina verktyg
Nominerad 1: PTAG kombinerar rfid, gps och en accelerometer och gör det möjligt att hitta och hålla koll på till exempel verktyg på en arbetsplats. Rfid-etiketterna anger förutom sin identitet även position och temperatur, enligt innovatörerna Christofer Bengtsson och Kristoffer Madsen vid högskolan i Halmstad.

Strömsnål fuktjägare
Nominerad 2: En detektor med Zigbee-kommunikation som kan upptäcka vattenläckage och sedan larma, har Anders Pettersson vid Linköpings universitet tagit fram. Detektorn är extremt strömsnål. Litiumbatterierna har en livslängd på cirka 10 år.

Kabellöst hem med blåtand
Nominerad?3: BlueUSB ska kunna hjälpa rörelsehindrade att manövrera hemelektronik. Den är även tänkt för industrin där kablar är dyra att installera, ofta är i vägen och orsakar både arbetsskador och produktionsstopp i form av brutna ledningar. Den trådlösa bluetooth-kommunikationen har tagits fram av Daniel Magnusson och Johan Frisk på KTH.

Fin fjärrstyrd fjärrvärme
Nominerad?4: Carl Berglund, Thomas Lundmark och Daniel Karlsson vid Luleå tekniska universitet har tagit fram ett system för effektivare styrning av varmvatten i ett hus med fjärrvärme. Utrustningen, baserad på en signalprocessor och nätverkskommunikation, gör att kunden själv kan styra sina inställningar via internet. Samtidigt kan energi-leverantören fjärravläsa energiförbrukningen i realtid.

Vakthunden varnar din elmotor
Nominerad?6: Wivib – Wireless Vibration Sensor – varnar innan elmotorn går sönder. Apparaten består av en accelerometer, en givare som känner av vibrationer, en sensor som mäter temperaturen och utrustning för överföring av trådlös kommunikation. Wivib kontrollerar motorns prestanda och skickar den krypterade informationen vidare till en dator för analys och utvärdering. Projektet har utförts av ett konsortium bestående av ABB, SKF och internationella oljebolag.

Osynligt staket skyddar lastbilen
Nominerad?7: Datachassis larm utgår från de sidomarkeringsljus som finns på alla fordon som är längre än sex meter. Genom att byta ut sido-markeringsljusen mot enheter med inbyggda rörelsesensorer och trådlös kommunikation skapas ett ”osynligt staket” runt fordonet. Volvo Transfer Technology är del-ägare i företaget och Scania medverkar i projektet.

Kamera för skakiga miljöer
Nominerad?8: Colibri från DST Control i Linköping är en gyrostabiliserad, kamerabaserad bild- och datainsamlingsenhet, som ska kunna ge bilder med hög kvalité och mätdata, trots att farkosten som bär enheten vibrerar, rollar eller lutar. Den är tänkt att bäras av små obemannade farkoster och användas för inspektion, mätning och övervakning.

Full koll på nivån i din båttank
Nominerad?9: Gobius är en nivåmätare för septiktankar och andra tankar i rostfritt stål, stål, plast och aluminium. Mätningen sker från utsidan. FM Marin, som tillverkar Gobius, siktar främst på fritidsbåtar med septiktank. Bara i Sverige finns närmare 100 000 båtar med toalett ombord.

Nu stoppas en taggig spänning
Nominerad?10: Med analysinstrumentet EDM Predictor går det att se vilka pumpar, fläktar, och maskiner, som har problem med ”taggig” utspänning från frekvensomriktare. Genom att upptäcka slitaget i tid slipper man byta lagerbanor och kulor så ofta. Bakom ligger från GKE Electronik i Granbergsdal.

Nya containerlås snabbar på lasten
Nominerad?11: Göteborgsföretagen Informasic och Loxystem har utvecklat en helt ny teknik för hantering av containrar. Med trådlösa inbyggda system i containerhörnlås, så kallade twist locks, kan lastning och lossning av containrar skötas säkrare och snabbare.

Superdator för krävande grafik
Nominerad?12: I till exempel realtidsanalys och grafisk presentation av ultraljudsundersökningar krävs oerhört höga datorprestanda. Supercomputer från Prevas har en beräkningsprestanda motsvarande 5?000 pc-datorer. Systemet används bland annat i ett medicinskt projekt, där data från 1?024 ultraljudsenheter presenteras i tre-dimensionell grafik i realtid.