Liten servomotor siktar på industrin

2017-05-19 11:30 Fredrik Karlsson  

Göteborgsbaserade Simplex Motion vill revolutionera den traditionella servomotormarknaden. Nu ska uppfinningen lanseras brett mot industrin.

Företaget Simplex Motion har grundats kring en uppfinning av Johan Linder: en elektrisk servomotor som utmanar traditionella stegmotorer.

– Den är starkare än traditionella motorlösningar trots att den är mindre, säger Mikael Rittander, vd för Simplex Motion.

Några trender spelar Simplex Motion i händerna. Dels en ökad elektrifiering och dels en ökad automatisering i och med Industri 4.0. CNC-maskiner, fräsar och robotarmar behöver fler, mindre och smartare motorer.

– Ofta används stegmotorer med låg prestanda och stora energiförluster. Då kan våra integrerade servomotor vara ett alternativ, säger Mikael Rittander.

Han förklarar tekniken med att de inte använder externa så kallade enkoders som traditionella servomotorer. Sådana mäter varvtal och rotationsriktining i servomotorn via axeln och återkopplar till styrsystemet för positionering.

– I våra servomotorer sitter istället en patenterad sensorlösning på ett kretskort under servomotorn och är en bråkdel av storleken och kostnaden av en vanlig extern enkoder.

Ytterligare en skillnad: Simplex Motions servomotorer har en ytterrotor- istället för en konventionell innerrotordesign. Det innebär en konstruktion som ger ett högt vridmoment för sin storlek och vikt.

De vann Inission innovation award 2016 och fick en del uppmärksamhet. Och i april år presenterades servomotorerna på Hannovermässan.

– Vi väntar fortfarande på att det ska slå igenom. Vi har en försäljning men inte i de volymer vi vill nå

En nyemission ska ge snabbare tillväxt på den europeiska marknaden, sedan är målet att nå en global marknad.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt