Kollar formen direkt vid tillverkningen

2017-10-31 17:33  

Ett nytt mätkoncept kan automatiskt kontrollera att komponenten följer ritningen, direkt på bandet på bara någon sekund.

I dag sker kontroller oftast manuellt, genom att plocka ut stickprov och mäta att den tillverkade delen stämmer överens med ritningen. Men med en ny metod kan kontrollen ske i realtid, under pågående tillverkning.

– Vi flyttar mättekniken in i den digitala världen, säger Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet, i en film som universitetet har gjort.

Mikael Sjödahl är projektledare för Sivpro, som projektet kallas. Den går ut på att flera kameror skapar en 3d-bild av komponenten på bandet. Med hjälp av en programvara jämförs bilden med den cad-ritning som ligger till grund för tillverkningen.

– Mycket av innovationen ligger i mjukvaran, att kunna behandla de synkroniserade bilderna på ett snabbt sätt och omvandla dem till en 3d-modell som jämförs med cad-modellen, säger Mikael Sjödahl i ett pressmeddelande.

Sivpro, som står för Shape Inspection by Vision in Production, har utvecklats främst med tanke på fordonsindustrin, men kan fungera i alla typer av tillverkning. Metoden har testats hos Volvo Trucks i Umeå, Volvo Cars i Olofström och Scania Ferruform i Luleå, samt två ytterligare parter.

– Det här är något man har velat göra under lång tid. Vi får möjlighet att upptäcka alla fel, på alla detaljer, i stället för som nu där vi bara plockar ut stickprov, säger Alf Andersson, teknisk specialist hos Volvo Cars, i filmen.

Projektet har finansierats av Vinnova och har en budget på 10 miljoner kronor.

Här är en film producerad av Högskolan i Väst om den första delen av projektet:

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt