Industrins egen dejtingsajt växer

2018-04-06 15:25  

Manufacturing Guide är en webbtjänst för att sammanföra tillverkare, produktutvecklare och leverantörer.

Manufacturing Guide syftar till att hjälpa tillverkare, produktutvecklare och leverantörer att hitta varandra och därigenom sprida kompetens och innovationskraft. Omkring 3.500 leverantörer ingår i nätverket, varav ett drygt hundratal är betalande. En del av sajten berättar om material, och en annan om leverantörer.

Webtjänstens ”kärna” är dock beskrivningar av olika tillverkningsmetoder, kopplade till företag som kan utföra dem.
– Vi skapar grundbeskrivningarna. Sedan verifieras och uppdateras de av företagen i nätverket, säger Hans Bergmark, civilingenjör i maskinteknik, som startade sajten för ett drygt år sedan.

Ibland kan man också använda mer ”aktiva” metodbeskrivningar. Som exempelvis när det gäller additiv tillverkning.
– Nyligen har vi designat en testdetalj för 3D-printing, och låtit företaget 3dverkstan printa den åt oss i FDM-teknik. Så beskriver vi tekniken på vår sajt tillsammans med bilder på detaljen, för att göra det hela lite mer konkret. Vi fortsätter nu printa detaljen med andra tekniker, säger Hans Bermark.

Läs mer: Han har skapat en dejtingplats för industrin


Guide vill nå en stor målgrupp


Manufacturing Guide har också inlett samarbete med marknadsplatsen Qimtek, som har 12 000 registrerade användare och kallar sig ”Sveriges största industrinätverk”.
– Tack vare Qimtek når vi ut till en väldigt stor målgrupp, och samarbetsnyttan för dem ligger i vårt sätt att kategorisera och beskriva tillverkningsmetoder. Det är en perfekt match, säger Hans Bergmark.


Sajten har också blivit en av kanalerna för det pågående projektet Metallkompetens. Detta är ett Vinnovastött initiativ som syftar till att öka metallkunskaperna inom svensk industri.
– Metallkompetens kommer presentera mer djupgående information. Vår del blir att fungera som en ingress för informationen. Att öppna upp och leda in till den, förklarar Hans Bergmark.


Den generella responsen på Manufacturing Guide har varit mycket god, enligt Hans Bergmark.
– Merparten av de jag pratat med har tyckt att detta är något som behövts. Nu jobbar vi på att få fler leverantörer att ansluta sig, och med att skapa djupare samarbeten med relevanta branschorganisationer.

 

Faktaruta

Namn: Hans Bergmark

Ålder: 42

Bor: Stockholm

Bakgrund: Civilingenjör vid Luleå Tekniska universitet. Startade rörlaserföretaget Atcab, och har varit marknadschef för utvecklingsprojekt hos Tibnor. Arbetar numera heltid med Manufacturing Guide

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt