Hållbar industri
Fordonsleverantör reste sig med lean
Hög grad av automation och fokus på lean är vardag sedan många år – men det var en ordentlig kris som fick fart på förbättringsarbetet. Nu prisas HT Svarv för sina framgångar. – Det är vår förmåga att utvecklas som gjort att vi fått det här priset, säger vd Mikael Nilsson.
HT Svarv bildades 1982 som en underleverantör till fordonsindustrin, till exempel Volvo, Scania och en rad utländska aktörer. De legotillverkar olika axlar i legerat och rostfritt stål för chassin, växellådor och motorer. Det är axlar med hög precision i stora serier och man jobbar med kallformning, skärande bearbetning och värmebehandling.
Produktionen bygger på en hög grad av automation och så har det varit sedan starten, berättar Ragnar Pettersson. Han har varit med på hela resan och tillsammans med Roland Brännström ansvarar han för produktionsberedning och design av automationssystem.
Egen kompetens inom automation är en del i företagets strategi.
– Allt vårt automationskunnande gör att vi kan bygga våra egna lösningar som blir flexibla. Det blir mer levande än att sitta fast i leverantörers lösningar. Vi jobbar varje dag med vår automation, säger Mikael Nilsson.
Företaget levererar rakt in i Scanias produktion och i nära samarbete med lastbilstillverkaren och inspirerades tidigt av företagets lean-arbete. HT Svarv blev dessutom antaget som ett av tio pilotföretag i Produktionslyftet, en satsning finansierad av KK-stiftelsen, Vinnova och Tillväxtverket.
2008 såg ut att bli riktigt bra. Men så kom en finanskris. Och den slog till med en sådan kraft att inga coacher i världen kunde rädda Kalixföretaget.
– På två månader försvann 70 procent av vår orderstock. Vi hade ingen chans att parera det.
Företaget gick i konkurs men Mikael Nilsson hade precis blivit vd och ville inte ge upp. Tillsammans med nya ägare, som delade tron på att lastbilsmarknaden skulle återhämta sig, ombildade han bolaget. Och fick personalen med sig.
– Krisen blev en nystart. Med hjälp av produktionslyftets coacher började vi titta på hela verksamheten. Vi fick en krismedvetenhet och jobbade vidare med ett starkt lean-fokus.
Den största förändringen blev en flödesorienterad produktion, istället för fokus på enskilda processer.
Med hög automation går det att trimma en process. Och när man räknar på det så har en svarv som producerar 80 detaljer per timme en hög effektivitet. Men om det byggs upp på ett stort lager framför härdningen i stället, då är svarvens effektivitet inte till någon nytta. I stället måste flaskhalsarna bort. Då är det bättre att stoppa svarven och låta fler hjälpa till vid nästa moment.
– Alla jobbar med flödet i ett lag och ska lösa de problem som uppstår, säger Mikael Nilsson.
Från HT Svarv i Kalix levereras produkter till en global marknad. Leveranstiden har pressats från 27 till sju dagar. Både omsättning och resultat ska öka men knappa marginaler är underleverantörens lott.
Mantrat är ständiga förbättringar.
– Vi måste vara världsbäst på det vi gör.
6 nyckelfaktorer i vändningen för HT Svarv
”Genom att engagera hela personalen, och konsekvent arbeta enligt gemensamt överenskomna lean-principer, har HT Svarv AB vänt motgång till framgång och utvecklats till en leverantör som inte enbart Kalix kan vara stolt över, utan hela Sverige.”
Juryns motivering till att HT Svarv får Nordic Manufacturing & Automation Award 2012.
Automationspriset går till nytänkande företagare
Nordic Manufacturing & Automation Award är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar ett mindre företag som lyckats utveckla sin verksamhet och förbättra produktivitet och konkurrenskraft genom automation och nytänkande kombinerat med innovativt och konstruktivt arbetssätt. Syftet med priset är också att inspirera fler företag att investera och automatisera för bättre konkurrenskraft.
Stockholmsmässan står bakom priset tillsammans med organisationerna SVMF och MTAS.
I juryn ingick Jürgen Engelbrecht, SVMF, Chris Schmidt, MTAS, Hans Reich, Chalmers Professional Education och Produktionslyftet, Mats Lundin, Sverea IVF, Björn Lindforss och Gunnar Iggendal, Stockholmsmässan.
Leankulturen
Lagarbetet
Flödesorienteringen
Ständiga förbättringar
Långsiktigt ägande
Egen automationskompetens