Donation tredubblar Chalmers labb för digitalisering i industrin

2017-11-21 12:01  

Nya möjligheter för industrin att pröva framtidens digitaliserade produktion, och chans för ungdomar att uppleva samarbetande robotar, 5G, virtual reality med mera. Det blir möjligt genom en stor donation från Stenastiftelsen.

Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur satsar 21 miljoner kronor på utvecklingen av Chalmers öppna testbädd för smart industriproduktion. Chalmers Smart Industry Lab investerar i ny utrustning och flyttar till nya lokaler på Campus Lindholmen i centrala Göteborg. Det nya namnet blir Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab).

– Vi tredubblar ytan mot tidigare, och vi får möjlighet att anpassa helt nya lokaler efter våra förutsättningar och krav. Det som förut var ett forskningslabb på Chalmers blir nu en öppen arena för industrin, samhället och akademin, som förfogar över en hel bottenvåning på Lindholmen, säger Johan Stahre, professor vid institutionen för Industri- och materialvetenskap vid Chalmers.

Det nya SII-labbet kommer att stå på fyra ben: forskning, utbildning, innovation och demonstration.

– Vi kommer att utföra forskning som tidigare, men i större skala och med hjälp av testbäddar. Det blir också utbildning och fortbildning för ingenjörer, delvis i samarbete med Göteborgs Tekniska College och gymnasieskolorna i närheten, säger Johan Stahre.

Företag får möjlighet att pröva nya produktionsidéer, men även hitta nya affärsmodeller och innovationsmöjligheter.

– Vi räknar med att labbet i sig kommer att öka hastigheten i den svenska industrins digitalisering, säger Johan Stahre.

Därtill ska SII-labbet vara öppet för allmänheten, och visa upp samarbetande robotar, 5G, virtual reality med mera. Inte minst för ungdomar.

– I Göteborgs och Stockholms kommuner finns idag bara hälften så många 15- till 19-åringar som det finns 25- till 29-åringar, så om några år kommer företagen att sakna folk. Det är oerhört viktigt att visa upp modern industri för unga i den ålder då de är som mest öppna och nyfikna. Vi hoppas att vi kan väcka deras intresse ordentligt, säger Johan Stahre.

Han beskriver det som att Stenastiftelsens donation skapar en ny infrastruktur, där Chalmers sedan fortsätter att placera nya forskningsprojekt.

– Det blir en fantastisk plattform för att förbättra erbjudandet till industri och samhälle. Vi är väldigt glada för att Stenastiftelsen vill hjälpa till med det, säger han.

Runt nyår kommer de första eleverna att kunna utnyttja labbet, samtidigt som ny utrustning installeras. Invigningen av SII-Lab i dess helhet är planerad till april.

Sten A Olssons Stiftelse

Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur grundades 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag.

Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige.

Stiftelsens första donation, år 1999, uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för Chalmers Innovation.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt