ANNONS FRÅN NY TEKNIK EDUCATION

Utbildning gav Regina och Johanna nya verktyg för hållbarhet

Hållbarhet är idag en självklarhet för de flesta organisationer och blir allt viktigare i näringslivet, såväl för ett företags existensberättigande som för dess konkurrenskraft. Hållbarhet är dock ett holistiskt kompetensområde som behöver genomsyra hela organisationen för att säkerställa önskvärd effekt. Och det innebär speciella utmaningar.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

En nyckel för att lyckas är att ha en systemsyn som utgångspunkt, och för att få ut full effekt av hållbarhetsstrategin är det nödvändigt att arbeta strukturerat. Att anställa någon som har huvudsvar för processer kopplade till hållbarhet är också en nyckelförutsättning för att nå framgång.

Ny Teknik Education erbjuder ett kvalificerat utbildningsprogram som lär deltagarna allt om hållbarhetsstrategier och affärer, hållbara värdekedjor och produktutveckling, varumärke, partnerskap och mycket mer. Vi tog tillfället i akt att intervjua Regina Summer och Johanna Romin, två av höstens nöjda deltagare på Certifierad hållbarhetsarkitekt, som delade med sig av sina tankar kring utbildningen och vad de tagit med sig från den.

Hej Regina! Vem är du och vad arbetar du med idag?
Jag heter Regina Summer och ansvarar för strategiska partnerskap på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks (SISP), som också inkluderar Ignite Sweden. Vi är en plattform för de aktörer som stöttar startups, och ett stöd för startups i matchningen med storbolag (Ignite) eller med offentliga aktörer (Ignite Public). Jag har också mitt eget företag som hjälper företag att identifiera och söka offentlig finansiering för allt från internationalisering, utveckla hållbarhetsstrategier, forsknings- och innovationsprojekt etc.

Varför valde du att gå utbildningen Certifierad hållbarhetsarkitekt?
Jag vet att våra svenska startups är en nyckel för att lösa våra klimatutmaningar och för att ha en chans att uppnå de globala målen. Då mitt arbete består i att stötta både organisationerna och startups, som är del av lösningen, så ville jag förstå deras perspektiv i hållbarhetsarbetet. Jag ville lära mig vad det innebär att bli ett hållbart företag, vilken strategi som är mest effektiv, hur man mäter resultatet och effekten samt lära mig vad man behöver göra i praktiken för att uppnå detta.

Vad var det bästa med utbildningen?
Kursen gav mig alla verktyg som behövs, allt från att bygga en strategi till genomförandefasen för att kunna skapa ett genomgående hållbart företag, stort som litet.

Hur kommer utbildningen till nytta i ditt arbete?
För mig handlar det väldigt mycket om att ha med mig detta in i den organisation jag arbetar inom samt att bättre förstå och kunna stötta organisationer och startups som jag möter i mitt arbete. Redan efter första kursblocket fick jag input och inspiration för programmet som jag ansvarade för under COP27.

Skulle du rekommendera utbildningen till någon i framtiden?
Absolut! För mig var det perfekt att få alla nödvändiga redskap på en och samma kurs. Det jag gillade bäst var helhetstänket, från strategi till operativt genomförande.

Har du något karriärtips att dela med dig av?
Jag skulle säga att kunskapen denna kurs ger är absolut nödvändig oavsett bransch som man arbetar i eller storlek på organisation. Att lösa samhällsutmaningarna vi har på grund av klimatkrisen är allas ansvar.

Även Johanna Romin har fått stor nytta av utbildningen i sitt dagliga arbete och ser en möjlighet att inspirera andra till att bli nyfikna på hållbarhetsområdet.

Hej Johanna! Vem är du och vad arbetar du med idag?
Jag heter Johanna Romin, och jag arbetar som specialistkonsult inom digital transformation på Avega. Jag hjälper kunder att utveckla sina arbetssätt kring behov- och kravanalys och hitta effektiva samarbetsformer för prioritering och struktur. Syftet är att hjälpa dem arbeta mer värdedrivet och ta medvetna beslut kring exempelvis roadmap.

Varför valde du att gå utbildningen Certifierad hållbarhetsarkitekt?
Hållbarhetsfrågan engagerar mig personligen. Och Avega, där jag jobbar, tog tillvara på mitt engagemang. Jag kommer att jobba med hållbarhetsfrågor både internt på Avega och hos kund. Jag valde utbildningen för att jag ville få ökad kunskap och konkreta tekniker inom hållbarhetsområdet för att fördjupa de roller som jag och mina kollegor har hos kund. IT-branschen har stora möjligheter att påverka inom hållbarhet och därmed ett stort ansvar.

Vad var det bästa med utbildningen?
Nätverkandet med personer från andra branscher och sammanhang var det mest berikande för mig personligen. Sedan var det superbra att få applicera teknikerna vi lärde oss på konkreta case, så att vi fick träna hands-on. Det är det bästa sättet att lära sig något.

Hur kommer utbildningen till nytta i ditt arbete?
Jag ser en möjlighet att väva in hållbarhetsperspektivet i de olika uppdrag jag tar mig an. Samtidigt med denna ökade kunskap ser jag att jag på ett annat sätt kan prata om detta med mina kollegor och få fler att bli nyfikna på området. Då kan vi jobba mer medvetet med frågorna även internt på Avega.

Skulle du rekommendera kursen till någon i framtiden?
Absolut, jag rekommenderar kursen varmt till de som vill få en holistisk förståelse för vad hållbarhetsarbete handlar om strategiskt. Det är ett komplext mångbottnat område, så det underlättar om man har erfarenhet så att man kan knyta teorin till sådant man själv upplevt eller sett i arbetslivet.

Har du något karriärtips att dela med dig av?
Jag har en knepig relation till ordet karriär, men för mig är det viktigt att kontinuerligt utvecklas och att jobbet ständigt känns utmanande och gör mig nyfiken. Skulle jag ge några tips är det att våga prova nya saker, nya områden och se till att omge dig med människor du gillar och som får dig att växa.

Ny kursomgång av succéutbildningen Certifierad hållbarhetsarkitekt – 4,5 i betyg av tidigare nöjda kursdeltagare!

Nu är datumen satta för vårens omgång av Certifierad hållbarhetsarkitekt. Programmet startar 22 mars och består av 5 heldagar som löper över en period av tre månader. Som färdig hållbarhetsarkitekt kan du koordinera verksamhetens hållbarhetsarbete – såväl strategier som

praktiskt genomförande – så att det linjerar med organisationens affärsstrategier och mål och ger verksamheten strategisk nytta för sina hållbarhetsinvesteringar.

Du möter kursledare från akademin och intressanta gästföreläsare som företrädare för näringslivet. Utbildningen ger dig också tid för reflektion och diskussion med andra i liknande situation där en viktig del är erfarenhetsutbytet deltagare emellan.

Läs mer här. Varmt välkommen!