Opinion

”Sverige missar order från de stora anläggningarna”

Sverige står för 2,6 procent av finansieringen till Cern. Men när teknik ska köpas in går bara 0,44 procent av ordervolymen till svenska företag, skriver debattörerna. Foto: Maximilien Brice, CERN

DEBATT. Sverige bidrar med 1,3 miljarder kronor årligen till forskningsanläggningar som Cern och ESS. Men svenska forskare och teknikutvecklare tappar chansen att få leverera spetstekniken. Vi får titta på när jobb, tillväxt och kompetens rinner ur landet, skriver en rad företrädare för akademi och industri.

Innovationer är kärnan i det svenska industriundret. Företag som gjort tekniksprång skapar mest välstånd i form av sysselsättning, skatteintäkter och stabilitet hemmavid. Dessa företag har Sverige tagit för givna. Men teknikutveckling i dag är något helt annat än för 100 år sedan.

För snart hundra år sen möttes två rebelliska studenter på KTH. De gamla tidernas iskällare behövde ersättas och studenterna funderade över hur det skulle ske. Carl Munters och Baltzar von Platen jobbade nätterna igenom och påbörjade den resa som sju år senare ledde fram till de första prototyperna av det moderna kylskåpet. I dag omsätter Electrolux 112 miljarder kronor och har 59 000 anställda.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här