Innovation

Robotar ska lära djur kommunicera

Fiskar och andra djur påverkas av miljön de bor i. Schweiziska forskare testar nu robotar för att komma närmare djuren. Foto: Dray van Beeck / natureinstock.c
Styrmotorn som styr fiskarna, med hjälp av magneter. Genom evolutionära algoritmer lär sig robotarna att bli smartare och interagera bättre med djuren. Foto: Michael Stenberg
Robotfisk Foto: Michael Stenberg

Fiskarna i akvariet följer robotfiskens rörelser. Bina i kupan strax intill svävar lika slaviskt efter de små robotbinas subtila signaler. Nästa steg är att kunna styra djuren så att de börjar prata med varandra över artgränserna.

Publicerad

Den schweiziske forskaren Frank Bonnet håller upp en liten robotfisk mellan fingrarna. Den ser ut som en riktig fisk, har små fina led-ögon och en stjärt som kan slå med olika frekvenser och amplituder.

Inne i en bikupa några meter bort är ett antal birobotar utplacerade. De är små och fast fixerade vid olika punkter i kupan. Var och en kan avge värme och vibrationer och uppfattas av de levande bina som en av de egna. Och det är precis det som det EU-finansierade Assisibf-projektet går ut på.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här