Tester

Test: Samsung Galaxy Book2 Pro 5g – ”Perfekt storlek”

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Samsung har lyckats packa in en otrolig skärm och hyfsad prestanda i ett ultralättviktigt paket. Tyvärr finns en högljudd baksida, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Publicerad Uppdaterad

Alla som jag ber plocka upp datorn slås av samma sak: den väger nästan ingenting. Samsung har med Galaxy Book2 Pro lyckats bygga en närmast perfekt portabel arbetsdator. Men vikten medför så klart kompromisser. 

Den bärbara datorn kommer i ett stiligt chassi av mattsvart plast och rymmer en widescreen-skärm på hela 15,6 tum. Ändå är den supertunn (11,7 millimeter) och väger blygsamma 1,16 kilogram, alltså betydligt mindre än en 13-tums Macbook Air (1,29 kilogram).  

Där har du hela salespitchen, egentligen.

Skärmen i sig är dock värd att uppehålla sig vid. Det är en amoled med bra ljusstyrka och otroligt fin färgåtergivning. Den har visserligen ”bara” FHD-upplösning (1920x1080 pixlar), men det är ändå en fröjd för ögat. 

Skärmkanterna är tacksamt tunna, men här finns ändå plats för en 1080p-kamera i överkant. Den är inte otrolig, men levererar en fullt godkänd videokonferensupplevelse. Samsung har också packat med egen mjukvara som gör att du kan ändra inställningar och lägga på filter som utsuddad bakgrund oavsett vilken chattjänst du använder dig av. 

Tyvärr är Samsung, precis som på sina mobiltelefoner, lite väl förtjusta i att trycka datorerna fulla med egna program. Det är lite lätt bloatware-varning på Galaxy Book-serien, så avinstallationsknappen kan behöva gå varm i början.

”En kompetent mobil arbetsplats”

Men 15,6 tumsskärm och widescreen lirar i alla fall väldigt bra med de nya Snap Assist-funktionerna i Windows 11. Alltså att du med ett kortkommando eller genom att dra fönstret du arbetar med till skärmens hörn kan sortera fönster så att du exempelvis har två i bredd.  

Datorn är för övrigt bred nog att rymma både ett fullstort tangentbord och en numpad. Dessutom har den ett med moderna mått hyfsat portutbud med både usb c och usb 3.2, thunderbolt 4, hdmi, hörlursjack och en sd-kortläsare.  

Som namnet antyder kommer datorn med inbyggt 5g-stöd, så ploppa i ett sim-kort och du har en väldigt kompetent mobil arbetsplats. Tyvärr lämnar batteriet något att önska.  

Det är på inga vis uselt. Beroende på hur du väljer att balansera prestanda kontra batteritid kan du klara en arbetsdag så länge du har möjlighet att göra en kort laddpaus. Men fulla åtta timmar går inte att klämma ut (även om Samsung hävdar upp till 20 timmars videouppspelning, men då med brasklappen att du kör videospelare i flygplansläge med låg ljusinställning. Räck upp handen du som använder din dator på det sättet).  

Sen har vi det där med att balansera prestanda.  

Datorn är utrustad med en 12-kärnig Intel Core i7-1260P ur Alder Lake-generationen. Den har fyra prestandakärnor och klockhastighet från 2,1 GHz till 4,6 GHz. 

Det är inget regelrätt kraftpaket, men det klarar de flesta arbetssituationer bra.   

De övriga specifikationerna utlovar 16 GB arbetsminne (LPDDR5) och 512 GB ssd-lagring.

”Kylningen är ett problem”

Problemet, och det här är ett ganska stort problem, är snarare kylningen. Det kanske inte kommer som någon jätteöverraskning när du redan läst om hur tunn och lätt datorn är. 

Om du ställer in datorn på maximal prestanda så får du ett fläktljud som jag inte varit med om sedan AC:n på min bil pajade en varm sommar och jag fick vrida upp alla fläktreglage till max för att försöka stå ut. Det krävs ordentlig brusreducering i hörlurarna för att stå ut, och du lär inte bli populär när fläktarna dönar igång på maxeffekt på tåget eller i kontorslandskapet.  

Med en snabbknapp bland funktionstangenterna kan jag växla mellan olika prestandalägen, där det går att tona ner, eller helt stänga av fläktarna i utbyte mot lite lägre varvtal på processorn.  

Tyvärr uppstår vissa problem här också. När jag försöker pressa datorn genom att köra igång ett spel samtidigt som jag stängt av fläktarna blir överdelen på tangentbordet nästan skållhett. Jag hatar att vara den som drar upp självantändande mobiltelefoner, men man blir snudd på orolig... 

Kort och gott, Galaxy Book2 är inte gjort för att dra tunga arbetsbördor. Datorn fungerar bäst när jag ställer in vad Samsung kallar för optimerat läge. Det håller fläktljudet i schack samtidigt som jag kan jobba på obehindrat. 

Omdöme: ”Uppenbara kompromisser”

En sista sak att betänka är priset. Testdatorn med ovan nämnda processor och 5g-stöd går loss på 18 490 kronor (bara 5g-stödet innebär ett prispåslag på 2 000 kronor).  

Det går att pruta ner till 14 490 kronor om du tar ett steg ner i prestanda, minne och slopar 5g-stödet. Datorn finns även tillgänglig i en 13,3-tumsversion med instegspris på 13 490 kronor.  

Trots uppenbara kompromisser är jag ändå väldigt glad i Galaxy Book2 Pro. Om jag bara ser till mina egna behov, där jag sällan jobbar med några tyngre program, är det en närmast perfekt arbetsdator. Den har en strålande skärm, ser riktigt snygg ut och den är så lätt att jag knappt märker att den ligger i väskan.  

Specifikationer: Galaxy Book2 Pro 5G

Operativsystem: Windows 11. 

Mått: 355,4 x 225,8 x 11,7 millimeter. 

Vikt: 1,16 kilogram. 

Processor: Intel Core i7-1260P. 

Grafik: Intel Iris Xe. 

Skärm: 15,6 FHD Amoled (1920x1080). 

Arbetsminne: 16 GB LPDDR5. 

Lagring: 512 GB NVMe ssd. 

Portar: Hdmi, thunderbolt 3, usb-c, usb 3.2, microSD, 3,5 millimeter. 

Anslutning: Bluetooth 5.1, Wifi 6E, 5g sub6.  

Biometri: Fingeravtrycksläsare.

Pris: 18 490 kronor.