Mobilen testar synen

2012-02-08 14:04  
Kolla synen med en mobil och en tillsats för bara några kronor. Foto: Eyenetra

En mobil med ett billigt tillbehör är allt som krävs för att prova ut ett par glasögon.

Eyenetra är ett projekt med rötterna hos MIT i Boston som vill hjälpa människor att få bättre syn.

Med en mobilapp och ett okular av plast kan man snabbt och enkelt göra en undersökning som mäter såväl långsynthet och närsynthet som astigmatism.

På mobilens bildskärm visas parallella linjer som ska sammanföras på olika sätt.

Efter syntesten beräknar mobilappen vilka glas som behövs för att korrigera brytningsfelen.

Enligt projektets webbplats finns idag över två miljarder människor med nedsatt syn som kan korrigeras om de får glasögon. Men synundersökningar är en bristvara i många utvecklingsländer då de oftast kräver en utbildad optiker och dyr utrustning. Även glasögon är kostsamma, men enligt Eyenetra är det fullt möjligt att tillverka sådana för mindre än tio kronor styck.

Den prototyp av mobiltillsatsen som heter Netra-G kostar bara omkring 15 kronor. Vid serietillverkning kommer priset att hamna omkring någon krona.

Men appen finns redan nu för gratis nedladdning till både Iphone och Androidmobiler. Den är egentligen inte speciellt användbar utan det kommande okularet men ger en bild av hur det hela fungerar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL