Förslag: IT-moln för myndigheterna

2017-07-20 10:15  
Ett av förslagen handlar om ett eller flera statliga myndighetsmoln eller andra tjänster, gemensamma för myndigheterna. Foto: Pixabay

IT-skandalen kring Transportstyrelsen har väckt frågeställningar om säkerheten för hemliga uppgifter hos svenska myndigheter. Nu diskuteras om ett statligt moln kan skydda känslig data.

Många myndigheter lägger i dag över delar av sin verksamhet på externa aktörer, och som en följd av detta riskerar de att inte ha full kontroll över sin IT-säkerhet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Just eftersom det är komplexa och svåra frågor så kan det finnas behov av att hjälpa myndigheterna med detta. Integritetskommittén har precis kommit med en del förslag där man har sett att det finns en del risker med att myndigheter outsourcar olika tjänster, säger Agneta Runmarker, dataråd och ställföreträdande generaldirektör på Datainspektionen.

Ett av förslagen handlar om ett eller flera statliga myndighetsmoln eller andra tjänster, gemensamma för myndigheterna.

Statens servicecenter har tidigare föreslagit en molntjänst för datorkraft och lagring, för att kunna ha ett bättre skydd av personuppgifter som hanteras av myndigheterna.

– Vi tycker att det är bra att man utreder den här möjligheten för att vara behjälplig för det handlar nog ofta om en brist på kunskap eftersom det är väldigt komplexa frågor, säger Agneta Runmarker.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer