TECH

”Skadliga algoritmer för att utnyttja barn” – nu svarar Tiktok-chefen på kritiken

Starka känslor kring Tiktok. Här hålls en demonstration i Washington till stöd för tjänsten i onsdags. Arkivbild
Starka känslor kring Tiktok. Här hålls en demonstration i Washington till stöd för tjänsten i onsdags. Arkivbild

Tiktok låter sig inte "manipuleras av någon regering" – och är berett att ge oberoende övervakare full insyn. Det lovar den omstridda kinesiska appens högste chef, i ett förhör som väntas bli hårt och svettigt i USA:s kongress i dag.

Publicerad Uppdaterad

Det är det mäktiga energi- och handelsutskottet i representanthuset i Washington som kallat till sig Tiktok-chefen Shou Chew. Anledningen är farhågorna i USA och i många andra länder om att Kinas regim kan använda appen för att övervaka användare och sprida propaganda världen över.

Fyra löften

Förhöret har fått akut relevans av att ledande politiker i USA hotar att helt förbjuda Tiktok, trots att tjänsten är ett av världens populäraste sociala medier. Bara i USA finns "över 150 miljoner som älskar vår plattform", hävdar Shou Chew i ett förberett anförande han ska hålla i utskottet.

– Vi har ett ansvar att skydda dem, och därför utfärdar jag följande löften, säger han enligt den skriftliga version som publicerats i förväg.

Löftena är fyra stycken: säkerheten, "särskilt för tonåringar" är högsta prioritet. Användardata i USA ska skyddas med brandväggar från "otillåten utländsk åtkomst". Tiktok låter sig "inte manipuleras av någon regering". Och slutligen ska tjänsten "vara transparent och öppna upp för oberoende övervakare från tredje part".

”Skadliga algoritmer”

Men medier i USA verkar tvivla på att försvarstalet hjälper. President Joe Biden stödjer linjen att Tiktok måste byta ägare, från kinesiska Bytedance som befaras vara påverkat av den diktatoriska regimen i Peking. Och appen omfattas också av en växande allmän oro kring ungas skärmtid.

– Vi vet att "big tech"-företag som Tiktok använder skadliga algoritmer för att utnyttja barn för att tjäna pengar och utsätta dem för farligt innehåll på nätet, säger Cathy McMorris Rodgers, ordförande i energi- och handelsutskottet, enligt medier.

Enligt nyhetsbyrån AFP väntas grillningen av Shou Chew pågå i flera timmar, med början klockan 14 svensk tid.