TECH

EU kan få e-valuta – och skydd för kontanter: ”Stärker konsumentskyddet”

EU-kommissionen öppnar för en e-euro och vill öka skyddet för kontantlösa betalningar. Men också kontantanvändarna ska få bättre rättigheter.

Publicerad

I ett paket med allehanda nya pengaförslag på onsdagen lägger EU-kommissionärerna Valdis Dombrovskis och Mairead McGuinness fram sina förhoppningar om säkrare digitala betalningar.

– Vi stärker konsumentskyddet mot betalningsbedrägerier. Mängden människor som luras är alarmerande, säger McGuinness på en presskonferens i Bryssel.

Bland annat vill man öka möjligheterna till ersättning när någon utsatts för bedrägeri, ålägga bankerna att bättre informera sina kunder om risker och göra det möjligt att lättare kontrollera att kontonummer och den pengamottagare som nämns verkligen hör ihop.

Samtidigt vill kommissionen stärka skyddet för kontanter och den som helst använder sådana. Krav och skyldigheter när det gäller att ta emot kontanter ska slås fast via lagstiftning, med utgångspunkt från ett utslag i EU:s domstol 2021. Medlemsstaterna åläggs bland annat att hålla koll på situationer där någon vägras att betala i kontanter – och även se till att det går att få ut kontanter, via exempelvis bankomater.

Kommissionen lägger även fram grundläggande lagstiftning för att kunna införa en digital euro, med samma juridiska ställning som kontanter. Samtidigt flaggar man ändå för att beslut om att införa en "e-euro" ligger i den Europeiska centralbankens händer.