TECH

Elon Musk dödförklarar Twitter - byter namn till X

Nya logotypen på Twitters huvudkontor.
Nya logotypen på Twitters huvudkontor.

Efter 14 år går Twitter i graven. Mikrobloggen har bytt namn till X. ”Vi tar farväl av Twitter som varumärke och, gradvis, alla fåglarna”, skriver ägaren Elon Musk.

Publicerad Uppdaterad

Redan innan Elon Musk tog över Twitter hade han deklarerat att mikrobloggen passar bättre som en internets portal, en ”app för allting”, likt en motsvarighet till kinesiska superappen Wechat. En plattform ”för att accelerera X”, som Musk beskrivit det.

Så långt tillbaka som 2017 köpte Elon Musk domänen X.com och i april i år införlivades Twitter i bolaget X Corp. Besöker man X.com omdirigeras man nu till Twitter, samtidigt som Elon Musk under de senaste dagarna twittrat (x:at?) flitigt om namnbytet. Under måndagen hade Twitters logotyp ersatts med en ny X-logotyp.

Valet av logotyp crowdsourcades – en typisk Musk-manöver – fram på Twitter (när mikrobloggen fortfarande kallades så). Bland alla förslag föll Elon Musk för en från entreprenören Sawyer Merritt.

Linda Yaccarino, vd på Twitter, skriver att "X är ett framtida tillstånd av obegränsad kreativitet – centrerat kring ljud, video, meddelanden, betalningar/banktjänster – där det skapas en global marknadsplats för idéer, varor, tjänster och möjligheter. X, bestyckad med ai, kommer att koppla oss samman på sätt vi knappt kan föreställa oss".

Att Elon Musk är x-tra förtjust i bokstaven x är ingen hemlighet. Tidigare i år startade han ai-bolaget XAI, med målet att utveckla säker artificiell intelligens. Och som bekant har han ett rymdbolag vid namn Spacex och en Tesla som kallas Model X.