TECH

3d-skrivarna började printa utan lov – mitt i natten

Bambu P1P.
Bambu P1P.

När alla låg och sov gjorde 3d-skrivarna revolt och matade ut material som deras intet ont anande ägare aldrig bett om. Företaget bakom skrivarna, Bambu, tror sig veta vad som har gått snett – och har bett om ursäkt.

Publicerad

Den Bambu-kund som vaknade dagen efter är förlåten om den för ett kort ögonblick trodde att robotarna tagit över. Skrivarna, X1C eller P1P, hade bland annat printat kopior av och ovanpå det objekt som användaren godkänt för utskrift. I andra fall hade enheterna orsakat skada på dess egna komponenter. 

Det här rapporterar Sean Hollister, prylredaktör på The Verge, som just satt och filade på en text om hur mycket han uppskattar Bambus 3d-skrivare när rapporterna på forumet Reddit började trilla in. 

Som Hollister konstaterar är 3d-skrivare ”en av få fjärrkontrollerade enheter i hemmet som kan bli varma nog att orsaka en brand”. Det tycks dock inte finnas några rapporter om eldsvådor, men Bambu tar av förklarliga skäl väldigt allvarligt på det inträffade. 

– Vi vill be så hemskt mycket om ursäkt för den här incidenten, skriver Bambu, och tillägger att företaget tar fullt ansvar för det inträffade. 

Det kan ha varit ett par tillfälliga avbrott i Bambus molnservrar som orsakade haveriet. När servrarna var offline kom ingen bekräftelse på att printjobben som användarna hade beställt faktiskt skrivits ut. Några användare hann skicka manuella beställningar på nytt. Men det kan också ha varit så att Bambus molntjänst kan ha försökt skriva ut per automatik. ”Det är fortfarande något vi undersöker”, meddelar företaget. ”När vår tjänst åter var i drift skickades jobbet på nytt och ledde till de oväntade utskrifterna av ett jobb som redan var färdigställt.”

Enligt The Verge är det inget krav att utskrifterna sker via internet: Bambu tillåter också att allt sköts lokalt via lan. 

Sean Hollister själv drabbades inte. Han har sedan tidigare anslutit sin skrivare till ett smart trådlöst uttag som slår av strömmen när printjobben är avklarade.