Ska vi ta med oss utomjordingarna till rymden?

Svampar utgör en helt egen evolutionär gren, varken djur eller växter, och är fortfarande relativt outforskade av vetenskapen, skriver Torill Kornfeldt.

Publicerad

När jag ger mig ut i skogen nu så slås jag av att vi delar planet med varelser som verkligen känns som utomjordningar. Även om de hela tiden finns där – under marken, i luften och till och med på vår hud – så lägger vi inte riktigt märke till dem. Förrän just på hösten då märkliga orangea tentakler, prickiga svullnader och glänsande bölder tränger upp ur jorden på vad som känns som ett ögonblick.  

Det är lätt att glömma bort svamparna, trots att de har format vår historia via allt från öljäst till svältkatastrofer och livräddande penicillin. De utgör en helt egen evolutionär gren, varken djur eller växter, och de är fortfarande relativt outforskade av vetenskapen. Men svamparnas förmåga att bryta ned, bygga om och skapa nytt från biologiska rester är avgörande för att livet här på jorden ska fungera. Och de ser ut att också bli avgörande när vi på allvar beger oss ut i rymden.  

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här