Hon gör kontoret smart

2016-04-12 19:00  
I höstas blev Eva Fors vd på Yanzi Networks. De senaste 20 åren har hon jobbat på Microsoft, i flera olika chefspositioner. Foto: Jörgen Appelgren

En toalett som ingen använt behöver inte heller städas. En tom papperskorg behöver inte tömmas. Ett eluttag som vet hur länge projektorn varit i gång kan tala om när det är dags att byta lampan.

– Kan man styra arbetet efter behov i stället för när toaletten städades senast går det att spara väldigt mycket pengar, säger Eva Fors, vd på Yanzi Networks.

Men för att göra en dum fastighet smart krävs tusentals uppkopplade sensorer som samlar in information och en programvara för att analysera alla data. Sensorerna måste installeras och underhållas.

Det här är utmaningarna som Yanzi Networks tar sig an. Eva Fors långsiktiga mål är att företaget ska bli en av de stora, globala plattformarna för sakernas internet.

– En plattform som är så bred som vår kan användas på många olika ställen, men har å andra sidan inga uppenbara tillämpningar. För att ha ett tydligt erbjudande till potentiella kunder har vi därför börjat med fastighetsbranschen.

Där har företaget flera kunder. Partnerskap med bland andra IBM och Intel ska bana väg för internationell framgång. Den som besöker företagets webbplats i dag kan köpa ett antal olika sensorer. Men Eva Fors ser sig inte som vd på ett hårdvaruföretag:

– Att vi säljer hårdvara nu beror på att vi behöver den för att kunna komma i gång. Det finns alldeles för många stängda lösningar för smarta fastigheter. Vi är övertygade om att det i slutänden blir de öppna standarderna som vinner, säger hon.

Kunderna ska kunna köpa den hårdvara de behöver för att övervaka de delar av fastigheten som de är intresserade av. Sen ska de vända sig till Yanzi Networks för den programvara som gör det enkelt att göra och sköta stora installationer av ”internet of things”. Affärsmodellen är en startkostnad per installerad sensor, och sedan en månadsavgift.

Många tusentals sensorer i en fastighet innebär också stora mängder data. Yanzi utvecklar teknik som gör att mycket av den grundläggande analysen kan ske ute i byggnaden.

En rörelsesensor i ett konferensrum måste inte hela tiden ligga och rapportera om någon rör sig i rummet. Det viktiga är till exempel hur många deltagare det är i mötet och när rummet är tomt igen. Kanske kan konferensrummet för 15 personer delas i två mindre, kanske kan ventilationen stängas av på eftermiddagarna när det normalt sett inte används alls.

– Våra algoritmer avgör vilken data som är ”dum” och vilken som ska skickas vidare till våra servrar där den kan användas i verksamheten. Att inte skicka alla sensorvärden är också ett sätt att minska sensorernas energiförbrukning.

Yanzi Networks

Gör: Plattform för smarta fastigheter.

Ort: Stockholm.

Startår: 2009.

Anställda: 18.

Omsättning 2015: 4,7 Mkr.

Riskkapital: Ingen uppgift.

Huvudägare: Grundarna, Sjätte AP-fonden.

Anders Thoresson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt