ANNONS FRÅN WSP
Vi behöver bli fler för att klara samhällsomställningen
Samhället behöver förändras dramatiskt för att vi ska klara uppsatta klimatmål, och vi behöver bli fler som vill vara med och skapa förutsättningar för den samhällsomställning vi är mitt uppe i.
Samhällsbyggnadsbranschen behöver fler medarbetare och även medarbetare med rätt kompetens. Som situationen ser ut nu är kompetensförsörjningen en stor och även avgörande utmaning.
Det är enorma satsningar som sker nu i Sverige och i Norden. Vi ser nya industrier som Northvolt, Hybrit och H2 Green Steel som etablerar sig, fler industrier som knackar på, och en befintlig industri som omdanas och gör sig redo för en grön omställning. Till det kommer vindkraftsparker, satsningar på solceller, ett elnät som ska byggas ut, klimatanpassningar gällande skyfall och VA-nät och stora infrastruktursatsningar. Det är tydligt att vi befinner oss mitt i en industriell revolution. Men trots goda förutsättningar att lyckas med alla satsningar och nå våra klimatmål, finns det en avgörande utmaning - nämligen kompetensförsörjningen.
– På WSP står vi inför samma utmaning som hela branschen gör, dels att hitta medarbetare för att bli fler, och dels att hitta medarbetare med rätt kompetens. Vi räknar med att rekrytera 1000 nya medarbetare per år under den kommande treårsperioden samtidigt som vi behöver lägga stort fokus på att behålla och utveckla de som redan jobbar hos oss. Därtill blir innovation och digitalisering viktiga komponenter för att lösa kompetensbristen. Vi behöver helt enkelt arbeta smartare för att öka produktiviteten i våra uppdrag, säger Håkan Danielsson, vd på WSP.
För WSP innebär samhällsomställningen stora möjligheter då bolaget tidigt insåg vikten av hållbarhetskompetens och att erbjuda hållbara lösningar i alla led. Förutom ambitiösa interna mål, har en klimatstrategi tagits fram med mål om att halvera den totala klimatpåverkan från alla uppdrag till 2030 jämfört med 2020, och att bolaget ska vara ledande i branschen när det gäller att minska klimatpåverkan i uppdrag. Men i takt med att hela samhället nu står inför förändringar ökar naturligtvis efterfrågan på WSPs tjänster och behovet av arbetskraften likaså.
– Då det är tydligt att den kompetens vi eftersöker inom områden som stöttar samhällsomställningen är svår att hitta, behöver vi få fler att vilja utbilda sig till ingenjörer och teknikkonsulter. Vi behöver locka fler unga att vilja vara med på resan för ett framtidssäkrat samhälle. Självklart är det en lång resa innan nästa generation är utbildade men jag har svårt att se att behovet skulle minska framgent, snarare öka, menar Håkan.
– Vi på WSP vill vara med och stå i fronten gällande det arbete som måste utföras för att Sverige ska klara den här samhällsomställningen. Politiken har fattat beslut om klimatmålen, industri och näringsliv har tagit stafettpinnen, men om det saknas kompetens, vem ska då utföra arbetet?, avslutar Håkan.