ANNONS FRÅN DANSKE BANK
Trimma din privatekonomi i vår – sju tips för bättre ekonomi
Efter långledigheterna är det dags att skapa förändring, börja träna, äta bättre, etc. Men även plånboken behöver trimmas. Tillsammans med Zlatko Zavic, ansvarig för privatrådgivning inom Danske Bank, har vi tittat på sju punkter som du bör checka av, på vägen till ett rikare och tryggare liv.
- Tillgångarna: Det är naturligt att lånen är det som vi ägnar mest tid åt, det är hushållets största ekonomiska post och en tiondels procent upp eller ned har stor betydelse för privatekonomin. Räntorna är låga och det kostar nästan ingenting att låna. Men vi vet inte hur länge världen kommer att se ut så här.
Därför är det ett utmärkt tillfälle att fokusera på tillgångarna stället. Nu i en lågräntevärld, är det ett perfekt läge att bygga upp tillgångar för regniga dagar. Gör tankeexperimentet att räntan är 1 procent högre än vad ni egentligen betalar, budgetera för det och lägg den mellanskillnaden på att amortera ned lånen eller i placera pengarna i någon form av sparande.
- Spara i vardagen: En buffert är nödvändig. Dessvärre är det många av oss som har det svårt att lägga undan det som rekommenderas, när det handlar om en eller ett par månadslöner. Men låt det ta sin tid och börja spara i vardagen stället för att vänta på den där Trissvinsten.
Börja med att göra en budget så att bilden av var pengarna försvinner blir klarare. Gör ett rejält avstamp och sälj av något som kanske inte är helt nödvändigt. Enligt prylsajten Blocket har den genomsnittlige svensken oanvända prylar för 23 000 kr och en barnfamilj har säljbara prylar till ett värde av 30 000 kr. Se där – en buffert!
Sedan kan bufferten fyllas på med små vardagsbesparingar, istället för latte, drick en svart snutkaffe, ta med matlåda eller en macka två dagar i veckan och spara in två luncher på stan, lägg mellanskillnaden till bufferten. Känns det som myrsteg mot ökad ekonomiskt frihet? Inte alls! Det blir upp till 25 000- 30 000 kr på ett år. Läs mer om sparande i vardagen här.
- Se över avtalen: Kan det här vara den tråkigaste punkten av alla? Ja, absolut, men vi ska göra det enkelt för dig. Det handlar om el, hus- och bilförsäkring, sophämtning, prenumerationer, för att inte tala om alla nya digitala kostnader, bredband, tv-tjänster, mobilabonnemang. Sitter du fortfarande och betalar 100 kr i månaden för en tv-kanal för att du skulle se en fotbollsmatch i juli 2015?
Många månadsbetalningar kan vara kvar av slentrian, inte minst på grund av att företagen gärna krånglar till utträdet. När det gäller de digitala tjänsterna krävs det kanske en timme vid datorn (och en massa letande efter lösenord som man glömt), men sedan är det klart. Många digitala betalningsmodeller förändras successivt, både till det bättre och till det sämre, men ta till exempel Spotifys familjeabonnemang som blir billigare än ett enskilt abonnemang redan när två personer tecknar sig.
De traditionella ”analoga” avtalen el, försäkring etc, är relativt enkla att hålla koll på idag, med hjälp av alla webbbaserade jämförelsesiter som gör jobbet åt dig. Det enda du behöver ha koll på är när avtalen löper ut, vilket går att kolla på företagens webb.
- Inventera dina försäkringsbehov: Här är det inte intäktspotentialen som är det viktigaste, utan tryggheten. En första enkel åtgärd, om ni har bolån, är att skaffa ett bolåneskydd som är en trygghet om en inkomst försvinner eller försämras, om man drabbas av sjukdom i familjen. Hur ser sjukförsäkringarna ut, vad erbjuder arbetsgivarna, måste ni själva täcka upp skyddsnätet med egna försäkringar.
Sist men inte minst, pensionen. Handen på hjärtat, har du koll på din pension? Det är fullt förståeligt om du inte har koll, med alla turer som varit. Nu, med den begränsade avdragsrätten är det hög tid att kolla upp vilka alternativ till långsiktigt sparande som finns. Läs mer här.
- Fondstäda: Har du fondsparat länge är det verkligen dags att kolla vad du sparar i. De flesta svenskar byter aldrig fonder. Omvärlden förändras och då kan det vara bra att se om fonderna hängt med. Det bästa är att sätta sig ned med sin fondrådgivare på banken och se vilken fondportfölj som är lämpligast sett till ålder, långsiktighet och riskbenägenhet. Läs mer här.
- Aktierna: 2017 kan bjuda på åtskilliga överraskningar. Vi har en ny president i USA, i Europa kommer oväntade nyheter var och varannan vecka. Det har varit några goda börsår, så att balansera risken, ta hem lite vinster, känns inte som ett svårt råd att ge. Läs mer här.
- Räntorna: Riksbanken säger att de ska höja, men räntan ligger fortfarande lågt. Några omfattande räntespekulationer är det kanske onödigt att ge sig på för att få fart på privatekonomin, men när det gäller hushållets viktigaste utgiftspost, bolånet, är ränteläget helt avgörande. Det enkla rådet är: Har du råd med en räntehöjning, njut av lågränteläget. Bedömer du att en räntehöjning skulle få stora konsekvenser för din ekonomi – bind räntan. Läs mer här.
Vill du läsa vidare och få fler råd om hur du förbättrar din privatekonomi? Klicka här!