ANNONS FRÅN GLESYS

Svenskt datacenter uppmärksammas internationellt

Illustration: Visulent
Vi kommer att kunna ta anläggningen i bruk under våren 2020, säger Joakim Jarstorp, datacenteransvarig på Glesys. Foto: Kristofer Hedlund
Magnus Hesselmar, fjärrvärmechef på Falkenberg Energi. Foto: Falkenberg Energi

Stora mängder värme går varje år till spillo i världens datacenter. Glesys är ett hostingbolag som bestämt sig för att på ett innovativt sätt ta tillvara på energin. En satsning som väcker stort intresse internationellt.

Publicerad Uppdaterad

Idag står datacenterindustrin för 2 procent av världens totala koldioxidutsläpp och 3 procent av energiförbrukningen. Om 5 år väntas motsvarande siffror vara 5,5 respektive 20 procent. Ett bolag som vill vända denna utvecklingen är Glesys.

Hostingbolaget har två datacenter, ett i Falkenberg och ett i Stockholm, som båda drivs till hundra procent av grön el som dessutom är certifierad enligt Bra Miljöval. Sedan 2017 tar de även vara på den värme som alstras i Stockholmcentret. Varmluft som annars hade släppts rakt ut i tomma intet förädlas i två värmepumpar innan den tas upp i Stockholm Exergis fjärrvärmenät. Nu när Glesys bygger en helt ny anläggning i Falkenberg anpassas även den för att på bästa sätt ta tillvara överskottsvärmen.

– Vi har inte plats att växa mer i våra gamla lokaler och bestämde oss för att bygga en helt ny anläggning som kommer att vara säker, modern och miljövänlig med plats för 600 serverskåp. Marken är köpt av Falkenberg Energi för att vi på ett optimalt sätt ska kunna skicka ut vår överskottsvärme i deras nät. Vi kommer att kunna ta anläggningen i bruk under våren 2020, säger Joakim Jarstorp, datacenteransvarig på Glesys.

Illustration: Visulent

Läs mer om Glesys nya datacenter här.

Stor potential som värmekälla

Värme från datacenter är en stor potentiell energikälla, men som ofta inte tas tillvara.

– Det finns otroligt mycket spillvärme i världen i dag. Nästan all elektricitet som produceras blir spillvärme till slut. Det mesta går inte att använda, men när det kommer till högvärdig spillvärme är det en värmekälla som är både billig och miljövänlig, säger Magnus Hesselmar, fjärrvärmechef på Falkenberg Energi.

Magnus Hesselmar, fjärrvärmechef på Falkenberg Energi.

Internationellt intresse

Återvinningen av restvärmen från datacentret i Stockholm värmer 1 000 lägenheter i närområdet med cirka 1 megawatt. I Falkenberg är målet att kunna leverera 3 megawatt. Glesys miljöarbete har väckt intresse utomlands och de har tagit emot studiebesök av både stadsplanerare från New York och fjärrvärmebolag från Sydkorea.

Vi kommer att kunna ta anläggningen i bruk under våren 2020, säger Joakim Jarstorp, datacenteransvarig på Glesys. Foto: Kristofer Hedlund

– Intresset har varit överväldigande med besök från över 20 organisationer i USA, Europa och Asien. Det som är unikt för oss är att värmepumparna får upp värmen så att vi faktiskt kan vara värmeproducenter, säger Joakim Jarstorp och avslutar:

–  Vi är öppna med hur vi arbetar för att återvinna värmen. Kan vi inspirera fler företag att göra samma omställning blir effekten ännu större för klimatet och då kan vi sova riktigt gott om natten.

Fakta:

GleSYS är ett svenskt hostingbolag med 20 års erfarenhet av att leverera IT-infrastruktur som tjänst (IaaS) inom branscher med höga krav på tillgänglighet och upptid, som e-handel och cybersäkerhet. Bolaget äger och driftar två egna datacenter, i Falkenberg och Stockholm, och erbjuder cloudtjänster i Oslo, Amsterdam och London. Bland tjänsterna som de erbjuder finns virtuella servrar, colocation och dedikerade servrar men också internetanslutningar via ett omfattande europeiskt fibernät.