ANNONS FRÅN ELFACK

Säkerhetsgenombrott inom gruvindustrin

WP5 T5 4 Remote Charger 200225.

”Vad kan vi göra för att öka säkerheten i osäkra arbetsmiljöer och hur avlägsnar vi människors närvaro vid farliga arbetsmoment?” - det var de inledande frågorna i ABB:s förstudie kring säkerhet inom bland annat gruvindustrin. En förstudie som sju år senare sjösattes och resulterade i ett prisvinnande samarbete.

Publicerad Senast uppdaterad

Stadiga män med hjälm och kolsvarta ansikten är för många sinnebilden för en gruvarbetare, men inget kan vara mer felaktigt - åtminstone vad gäller svensk gruvindustri som sedan länge fokuserar både på säkerhets- och miljöaspekterna. Nu har även ett av de sista manuella momenten automatiserats genom att sprängmedel laddas med hjälp av robotteknik. Under arbetet med att automatisera sprängladdningsmomentet uppstod nya behov.

- En bit in i projektet ville vi byta kamera och uppgradera vårt ”Vision system”. Då började vi internt titta på möjliga resurser och startupföretaget Univrses presenterades snabbt till oss som ett alternativ. Univrses hjälpte oss att verifiera vår tänkta lösning för en ny kamera och sedan valde vi att prova deras teknologi för bildbehandling, säger Roger Ågren, projektledare ABB.

Univres och ABB:s egna accelerator för startups, SynerLeap, kom i kontakt med varandra genom Ignite Sweden1. Med Univres lösning och ABB:s robot identifieras borrhålen automatiskt och sprängladdningar injiceras utan att mänsklig närvaro krävs fysiskt. Efter sprängning borras nya hål och processen fortsätter. Det gör arbetet säkrare, processen smidigare och arbetsmiljön mer attraktiv. Det första testet gjordes 2019 i Bolidens gruva i Garpenberg. Världens mest produktiva underjordiska gruva för zinkbrytning har därmed tagit ett stort kliv framåt. En film från testet visar hur arbetet går till:

Resultatet av samarbetet mellan de två företagen har redan resulterat i att ett kommersiellt samarbete har inletts, och vad mer är så vann Univres Kommersialiseringspriset 2020 för sitt arbete.

- Detta är ett stort steg för oss. Att få det här priset är ett rejält erkännande för det jobb vi gjort. Att få ett kommersiellt projekt med ett företag som ABB är vad startups drömmer om. Samarbeten mellan startups och storbolag är väldigt viktiga för båda parter. Vi är såklart otroligt glada för att projektet gått så bra och att vi och ABB kommer att fortsätta jobba tillsammans, säger Jonathan Selbie, vd Univrses.

SynerLeap, ABB:s accelerator för startups är ett initiativ sprunget ur behovet att komma snabbare ut på marknaden med nya produkter – och då tillsammans med de innovativa miljöer som startups erbjuder.

- Motivationen för SynerLeap och ABB:s startups-samarbeten är att skapa värde. Inte bara för oss själva utan för alla våra partners, kunder, startups, branschen och miljön. Samarbetet med Univrses är ett bra exempel på det och resultatet översteg till och med våra förväntningar och vi är otroligt nöjda, säger Martin Olausson, ansvarig för global affärsutveckling på SynerLeap.

Den 3:e-6:e maj 2022 tar ELFACK plats på Svenska Mässan i Göteborg. Tillsammans med Power Circle Summit och SWITCH är det en branschöverskridande mötesplats för framtidens lösningar inom el, kraft, ljus och informationsteknologi. Här samlas branschen för att nätverka och göra affärer, ta del av ny teknik och innovationer, få inspiration till nya lösningar och dra nytta av ett unikt kunskapsinnehåll.

Mer information på elfack.com.

1 Ignite Sweden drivs av SISP, Swedish Incubators & Science Parks, THINGS, STING, LEAD, MINC och UMINOVA. Ignite Sweden har hittills skapat 2968 matchade möten mellan startups och storföretag. 505 startups och 168 storföretag har hittills engagerats i projektet som genererat 42% processer och 101 konkreta kommersiella samarbeten.

Annonsinformation

Svenska Mässan Gothia Towers är en av Europas största integrerade mötesplatser med ett unikt cityläge i centrala Göteborg. Svenska Mässan Gothia Towers arrangerar och driver mässor, möten, hotell, restauranger, spa och en showarena. Varje år välkomnas drygt två miljoner besökare till mötesplatsen. Svenska Mässan Gothia Towers ägs av en privat, oberoende stiftelse, Svenska Mässan Stiftelse. Stiftelsens uppdrag är att främja näringslivet och varje år genereras drygt 3,2 miljarder kronor i turistekonomiska effekter.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.