ANNONS FRÅN E.ON

Har Sverige för dåligt väder för effektiva solceller?

Regn, rusk och kyliga somrar. Går det verkligen att ha solceller i Sverige, eller är vädret helt enkelt för dåligt?

Publicerad Uppdaterad

Bra förutsättningar

Om du har funderat på att installera solceller i ditt hem kommer här lugnande besked. Faktum är att Sverige har bra förutsättningar för solceller. Vi har ungefär lika många soltimmar som i centrala Europa, instrålningen är cirka 1 000 kilowattimmar i södra Sverige och 800 kilowattimmar i de norra delarna.

– Fördomen om solceller i Sverige stämmer helt enkelt inte. Dessutom fungerar solceller bättre när det är lite svalare, då verkningsgraden blir högre, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller och lagringsbatteri på E.ON.

Hur väl just ditt hus passar för solceller beror dessutom på en rad andra faktorer som väderstreck, storleken på hustaket och eventuell skugga från exempelvis träd.

Spara pengar

Sedan 2009 finns det statliga bidrag för solcellsinvesteringar och över 500 miljoner kronor har redan betalats ut till företag, privatpersoner och organisationer som valt att satsa på solenergi.

Om du äger ditt hus och det är över fem år gammalt går det att göra ROT-avdrag för 30 procent av arbetskostnaden. Annars kan du välja att ansöka om statligt investeringsstöd som då maximalt uppgår till 20 procent av dina totala kostnader. Du ansöker hos Länsstyrelsen och som kund hos E.ON får du hjälp med det.

Glöm inte att den el du producerar men själv inte använder med fördel kan säljas vidare.

– Just nu är det ett gynnsamt läge att investera, säger Niklas Johansson.

Testa hur mycket solel du kan få från ditt tak här