ANNONS FRÅN STING

CelluXtreme och Sting: Framtidens hållbara material

CelluXtreme.

Med miljö och innovation i fokus har startupen CelluXtreme utvecklat en unik teknik som spinner fibrer av nanocellulosa. Tillsammans med affärsinkubatorn Sting har de banat väg för en revolution inom lättviktiga och hållbara material.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Genom att spinna fibrer av nanocellulosa och kombinera det med ett matrismaterial har CelluXtreme® skapat ett nytt biobaserat kompositmaterial. Anna Wiberg, vd för CelluXtreme berättar mer.

– Vi vänder oss till lättviktssegmentet. Det handlar om material som är lätta men samtidigt kompetenta, styva och starka. Det är viktigt när man ska utveckla till exempel bränslesnåla transporter eller effektiva vindkraftverk som ska ha väldigt lätta men styva blad få hög verkningsgrad. Ett annat exempel är högpresterande sportutrustning. Du kanske blir bättre i din sport för att du har ett lätt racket eller en lätt cykel. Det är också översättningsbart till medtech och hjälpmedel på olika sätt. Det finns många fantastiska lättviktslösningar som hjälper människan att springa även om du inte har några ben. Lättviktsmaterial är alltså viktigt för framtiden.

En revolution genom förnybara material

CelluXtreme grundades 2020 och har visionen att gå från nanocellulosa till ett kompositmaterial i en och samma fabrik. En fabrik som, i enlighet med visionen präglas av resurseffektivitet, låga utsläpp, kundanpassning och hög grad av automation.

– Resultatet är inte bara en omvandling av material, utan också en omvälvande förändring av hela värdekedjan. Vi vill inte bara utveckla ett unikt material utan även bidra till innovation i värdekedjan, berättar Anna Wiberg.

Idag handlar det många gånger om glas- och kolfiberkompositer när man pratar om högpresterande lättviktsmaterial.

– Flertalet material är förknippade med fossil råvara och då ofta olja. Det är en hög energiförbrukning i tillverkningen. Om man dessutom tittar närmare på produktionen av den typen av lättviktskompositer är det ofta stort spill. Man kan hitta siffror på mellan 30-50 procent. Genom ett lättviktsmaterial baserat på en förnybar råvara öppnar vi upp för nya möjligheter till återvinning, säger Anna Wiberg.

Affärsinkubatorn med över 400 bolag i ryggsäcken

Sting (Stockholm Innovation & Growth) hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer och har sedan starten stöttat över 400 bolag genom sina inkubatorprogram.

– Vi är ett ekosystem uppbyggt för startups. I ekosystemet finns många olika delar såsom inkubatorverksamhet, open coaching, en digital startup-skola samt ett stort investeringsbolag. Sedan 2002 har vi arbetat med över 400 bolag och främst inom climate tech, health tech och deep tech, berättar Pär Hedberg, grundare och före detta vd för Sting.

Pär Hedberg, grundare och f.d vd, Sting.

I regel består företagen av en eller två individer när de först kommer till Sting. Deras inkubatorprogram fungerar som en katalysator och stödjande kraft som bidrar med allt från strategi till värdefulla kontakter. Idag finns över 3000 anställda inom företagen som har formats genom Stings inverkan.

Sting och CelluXtreme i samarbete för att främja hållbar utveckling

Samarbetet mellan Sting och CelluXtreme har varit en nyckelfaktor i utvecklingen av CelluXtreme som bolag. Genom att erbjuda expertis, rådgivning och affärsnätverk hjälper Sting CelluXtreme att göra en betydande inverkan på tillverkningsindustrin.

Som ett deep tech-bolag med en lång utvecklingskurva från forskningsresultat och prototyper till produktion i fabrik menar Anna Wiberg att stödet från Sting varit ovärderligt.

– Vi har många utmanande steg framför oss, och där spelar Sting en avgörande roll. Även om vi som team har mycket erfarenhet och kunskap i ryggsäcken är det första gången vi gör detta. Vi har därför regelbundna möten och avstämningar om bland annat kund- och teamutveckling och finansieringsstrategi. Det är ett hantverk att balansera alla aspekter, säger Anna Wiberg.

Hon belyser också vikten av att som ny entreprenör ta stöd av en inkubator som Sting.

– Till andra entreprenörer som är på samma resa och som läser detta vill jag säga att man ska våga vara sann mot sin vision och mot sig själv. Var selektiv när du ska ta kontakt med investerare. Ta hjälp av Sting och kartlägg vilka som linjerar med er, vilka som faktiskt skulle vara intresserade och vilka som kan bidra framåt. Det är otroligt viktigt.

Inom ramen av det program som kallas Incubate DeepTech samverkar CelluXtreme med Sting för att utveckla hållbara innovationer och forma framtiden för lätta och miljövänliga material. Genom sina olika startup-program vill Sting hjälpa entreprenörer att utveckla sina idéer och företag.

– Genom Sting får man tillgång till kunskap och nätverk baserat på mer än 20 års erfarenhet av att hjälpa över 400 nya teknikföretag. Det gör att den mödosamma resan går fortare och sannolikheten att lyckas ökar, avslutar Pär Hedberg.

Läs mer om Sting.

Sting är sponsor till 33-listan 2023, läs mer här.