SAMHÄLLE

Varnar för "extremt höga flöden" i regnet

Grävskopa röjer upp i översvämning i Åre efter mycket regn.
Det är inte bara i Åre det är extra blött nu. SMHI har utfärdat röda varningar för "extremt höga flöden i bäckar och diken" i fem län.

Regnet fortsätter att ställa till problem på flera håll i södra och mellersta Sverige, inte bara i Åre där läget är svårt. SMHI har utfärdat röda varningar för höga vattenflöden med mycket stor påverkan i fem län och blåst ställer in färjetrafik.

Publicerad

De röda varningarna för tisdagen och onsdagen berör Västra Götaland, Halland, de västra delarna av Kronoberg, samt Värmland och Örebro län. Det innebär att mycket stora regnmängder kan leda till "extremt höga flöden i bäckar och diken på flera håll".

Inställda färjor

Det blåser också hårt längs kusterna. Vindkänsliga fordon avråds från att åka över Öresundsbron. Stena Line har sedan måndagskvällen ställt in en rad avgångar, däribland på linjen Halmstad-Grenå samt Karlskrona-Gdynia.

– Det gäller framförallt de sydligare linjerna. Prognosen är att vi ska återgå till ordinarie tidtabell på tisdag kväll, säger rederiets pressansvarige Stefan Elfström.

Samtidigt ställer Destination Gotland in färjetrafiken till ön från lunchtid till midnatt på grund av hårt väder.

Polferries avgångar mellan Nynäshamn och Gdansk ställs in eller försenas och avgångar ställs in mellan Ystad och Swinoujscie. TT-lines färjor mellan Trelleborg och Tyskland kan också eventuellt komma att påverkas, enligt rederiets hemsida.

I värmländska Torsby drabbades över 400 personer under natten av ett strömavbrott efter att träd fallit på en elledning. Flera vägar har berörts i länet.

– Vi har också framkomlighetsproblem på riksväg 62 i norra Värmland. Där är det mycket vatten över vägen, den är ej framkomlig. Vi följer läget aktivt och är beredda att förstärka där det behövs, säger Anders Markus, regional insatsledare på räddningstjänsten i Karlstad.

På sociala medier skriver räddningstjänsten i Bergslagen, som bland annat innefattar Karlstad, Kristinehamn, Hedemora och Borlänge, att ledningscentralen hanterat 123 händelser det senaste dygnet varav många kopplade till regn och höga vattenflöden.

Är på tårna

På morgonen svämmade E6:an över i höjd med Kållered, söder om Göteborg. Två körfält har stängts av och trafikpåverkan är stor enligt Trafikverket som beräknar att båda körfält kan vara framkomliga först efter klockan 14 i eftermiddag.

I Halland har räddningstjänsten tagit höjd för eventuella ovädersrelaterade incidenter, men natten och morgonen har hittills varit lugn.

– I Falkenberg och Varberg har det varit väldigt lugnt, men vi är på tårna även i dag, säger Peter Karlborg, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Halland.

Trafikstörningar

För delar av Jämtland, Gävleborg och Dalarna är varningarna gula, en grad lägre. Men i Åre by i Jämtland är läget allvarligt. En å har svämmat över vilket lett till att Europavägen till Norge, E 14, stängdes av tillfälligt. Det var också stopp i tågtrafiken genom Åre och andra vägar genom samhället.

Flera mindre vägar i Västernorrland och Gävleborg påverkas av översvämningar.

Söder om Rättvik i Dalarna har järnvägen stängts av på grund av vattenpåverkan och det har varit översvämningar och lerskred i Rättvik.

Efter urspårningen mellan Iggesund och Hudiksvall under måndagen är det störningar i tågtrafiken mellan Gävle och Sundsvall och trafiken väntas inte vara igång som vanligt förrän i slutet av veckan. SJ-tåget spårade ur på grund av att vatten hade underminerat banvallen.

Bil blåste ner

I Karlskrona for en skåpbil ner i vattnet, enligt räddningstjänsten där troligen på grund av den hårda blåsten, rapporterar P4 Blekinge. Det fanns ingen person i bilen.