SAMHÄLLE

Protestaktion på KTH – polisen grep aktivister

Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Arkivbild.

Maskerade propalestinska aktivister barrikaderade sig i en byggnad på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm på eftermiddagen. Polisen har tagit sig in i det låsta utrymmet och har burit ut aktivisterna.

Publicerad Uppdaterad

Enligt TT:s reporter på plats bars aktivisterna ut genom ett fönster en och en. De stretade emot men inget grovt våld förekom. Det rör sig om 10–15 personer.

– Cirka 20 personer har gripits, misstänkta för grovt olaga intrång, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson till TT.

Under tiden som polisens insats pågick skanderade demonstranter utanför byggnaden, buade och ropade "shame on you". Vid 14.30-tiden hade polisen tagit ned de flaggor som aktivisterna satt upp och stängt fönstren.

Byggnaden är en del av studentkårens hus på skolans campus. Polisen upprättade avspärrningar runt huset där aktivisterna hängt upp Palestinaflaggor och skanderat "Palestina, Palestina".

I ett inlägg på Instagram från aktivistgruppen "KTH for Palestine" syns en video där en flagga vecklas ut från kårhuset. Enligt inlägget har byggnaden ockuperats.

”Här i solidaritet”

– Jag är här i solidaritet med Palestina och mina vänner, säger en aktivist som mött upp på gatan framför byggnaden och som inte är student på KTH.

KTH-studenten Omar är på plats för att stötta demonstranterna:

– Jag är här för att jag motsätter mig det som sker i Gaza och Palestina just nu och mitt universitets delaktighet i det hela genom att samarbeta med lärosäten i Israel som direkt hjälper till i folkmordet som pågår just nu, säger han till TT:s reporter på plats.

KTH-studenten Jacob:

– Stör de inte är det helt okej, men när de stör utbildning och personal tänker jag att de ska iväg. Det är helt absurt.

Förstörde lås

En person som är aktiv i en av kårgrupperna och som blivit utkörd ur byggnaden uppger att aktivisterna har förstört lås.

– De hindrar oss från att utföra det arbete vi är anlitade av andra studenter för att utföra. Vi hade en medarbetare som var inlåst på kontoret tills han fick hjälp av polisen att komma ut för en stund sedan.

Fredagens aktion är en i raden av protester som skett i bland annat Lund, Umeå, Växjö och på Stockholms universitet.

Förra veckan greps flera personer i samband med en propalestinsk protest utanför KTH. Enligt polisen saknade demonstranterna tillstånd och flera av de omhändertagna misstänkts för brott mot lagen om maskeringsförbud.