SAMHÄLLE
Nu kan marken runt Tjernobyl användas för att odla mat
Jordbruksmark runt kärnkraftverket i Tjernobyl uppges nu vara säker för att odla mat, 38 år efter olyckan i reaktor 4.
– Mer än 80 procent av den undersökta marken kan återgå till jordbruksproduktion, säger Valerij Kashparov vid Nationella universitetet för livs- och miljövetenskaper i Ukraina, till New Scientist.
Med brandröken från kärnkraftverket spreds radioaktiva ämnen över stora områden. Den mest akuta hälsorisken under de första dagarna efter olyckan var isotopen jod-131 som kan skada eller förstöra celler.
Men jod-131 har en halveringstid på åtta dagar. Det som gjort marken runt Tjernobyl obrukbar i snart ett halvt sekel är bland annat cesium-137 och strontium-90, med halveringstider på omkring 30 år.
I ett område med en radie på 30 kilometer runt reaktorn är tillträdet fortfarande kontrollerat. I anslutning till denna undantagszon finns omkring 130 000 hektar jordbruksmark. Ett forskarlag på universitetet granskade ifjol radioaktivitetsnivåer på 2 600 hektar och ”hittade inga nivåer över tillåten gräns”.
Känslig politisk fråga
Jim Smith, professor i miljövetenskap vid University of Portsmouth, säger till New Scientist att en del fält trots allt visar nivåer som överstiger gränsen men att bara försumbara nivåer överförs till grödorna.
Att exportera mat odlad från området sägs inte utgöra ett problem eftersom ukrainska gränsvärden – designade så att människor inte ska utsättas för en ackumulerad dos över tid – är mycket lägre än i EU.
Däremot riskerar det att bli en politiskt känslig fråga. Å ena sidan skulle det enligt New Scientist delvis kunna kompensera för jordbruksmark som gått förlorad på grund av den ryska invasionen. Å andra sidan har en del redan bosatt sig i regionerna och börjat odla marken. Och om den ukrainska staten beslutar att marken inte längre ska klassas som förorenad kan det få konsekvenser för de förmåner och bidrag invånare i de utsatta områdena i dag erhåller.