Samhälle

Bildbeviset: Mycket vatten under Ceres yta

Ceres yta. Foto: Nasa/Reuters

Den till synes sterila dvärgplaneten visar sig ha stora reservoarer av saltvatten under ytan. Det avslöjar bilder tagna av Nasas rymdsond Dawn.

Publicerad

Ceres utgör det största föremålet i det asteroidbälte som ligger mellan Mars och Jupiter. Nasas rymdsond Dawn har utnyttjat dvärgplanetens gravitationsfält för att svepa in och ta högupplösta bilder av ytan.

Ceres betraktades tidigare som en steril stenklump, men Dawn har avslöjat att så inte är fallet, rapporterar The Guardian.

Bilderna, tagna på 35 kilometers avstånd, har granskats av en grupp av forskare från Europa och USA. Efter att ha tittat närmare på den 20 miljoner år gamla Occator-kratern var de ense om att det finns stora reservoarer av saltlake under dvärgplanetens yta.

Genom att titta i det infraröda spektrumet hittade ett forskarlag den kemiska föreningen hydrohalit (natriumklorid-dihydrat) som enligt The Guardians artikel aldrig tidigare har upptäckts utanför jorden. Enligt Maria Cristina De Sanctis vid Istituto Nazionale di Astrofisica i Rom är detta ett säkert tecken på att Ceres en gång hade ett hav, i likhet med vissa av Saturnus och Jupiters månar.

”Väsentliga för uppkomsten av liv”

Saltavlagringarna såg ut som att de hade byggts upp under de senaste två miljoner åren. Det utgör ett kort ögonblick på en kosmologisk skala, vilket kan tala för att saltlaken fortfarande väller upp från planetens inre. Om så är fallet så kan upptäckten enligt De Sancti få stora återverkningar på framtida forskning.

– Materialet som har hittas på Ceres är extremt viktigt sett till fältet astrobiologi. Vi vet att samtliga av de här mineralerna är väsentliga för uppkomsten av liv, säger Maria Cristina De Sanctis. 

Upptäckten har gett upphov till flera studier som har publicerats i tidskrifterna Nature Astronomy, Nature Geoscience samt Nature Communications. Ett amerikanskt arbete tittade på hur kullarna av fruset vatten har formats runt kratern, uppskjutet från dvärgplanetens inre vid nedslaget.