Automatiskt system hos Arbetsförmedlingen stoppas efter tusentals felbeslut

2019-02-13 14:45  
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ett allvarligt systemfel hos Arbetsförmedlingen har gjort att upp emot 70 000 beslut om indraget aktivitetsstöd kan vara felaktiga, rapporterar SVT Nyheter.

Arbetslösa kan få sitt aktivitetsstöd från Försäkringskassan indraget om deras aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen uteblir. Denna kontroll har till stor del varit automatiserad, men sedan i höstas har det automatiserade systemet stoppats och all hantering sköts nu manuellt.

Läs mer: 12.000 viktiga brev fastnade i Arbetsförmedlingens server

Detta efter en undersökning av myndigheten som visar att mellan 10 och 15 procent av besluten riskerar att vara felaktiga, alltså upp till 1600 beslut i månaden.

Trots att problemen upptäcktes i oktober har varken arbetssökande eller arbetsförmedlare informerats. Det är också oklart exakt när felet uppstod och om man kommer att kunna spåra de felaktiga beslut som skickats ut.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer