Säkerhet

Rekordhärva – förmedlade knark för 378 miljoner på Darknet

"Det är första gången i Sverige åtal väcks mot en administratör för en narkotikahandelsplats", säger åklagaren Annika Wennerström. Foto: Ali Lorestani / TT
Björn Eriksson vid polisen tror att åtalet kommer påverka narkotikahandeln i Sverige. Foto: Ali Lorestani / TT
Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall. Foto: Polisen/TT

Polisen kallar det ett genombrott: Brottslingar ska veta att de inte går säkra ens på det hemliga Darknet. En man från Lund åtalas för att ha skött en sajt där över 320 000 svenska knarkaffärer misstänks ha ägt rum. Rekordhärvan omsatte 378 miljoner kronor.

Publicerad

På sajten Flugsvamp 2.0 kom 17 000 kunder och 600 försäljare i kontakt med varandra och kunde bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst på nätet. Köparna registrerade sina konton, beställde och fick knarket med posten. Språket var svenska, kunder och säljare likaså.

Men där upphör likheterna med vanlig näthandel. Köpen skedde med kryptovalutan bitcoin och ägde rum på den medvetet svårspårade, krypterade och osökbara mörka delen av nätet, Darknet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här