Polismejl som kom fel ledde till dom för dataintrång 

2021-06-04 13:02  
Mannen anses vara skyldig till dataintrång genom att han loggade in i Frontex system Foss. Foto: Pexels och TT

Att logga in på en sajt och läsa hemliga uppgifter är olagligt – även om mottagaren har fått inloggningsuppgifter per e-post. Det slår nu Norrköpings tingsrätt fast i en dom. 

Får du ibland e-post i form av spam och andra brev som du inte har beställt? Det fick en man som utvecklade ett projekt för pollenprognoser på sajten pollisen.se. Problemet för mannen var dock inte spam utan att han fick en stor mängd e-post som egentligen skulle till mottagare inom Polismyndigheten.  

Detta skriver bloggen Cyberinfo Sverige

I augusti 2018 kontaktar mannen polisen för att berätta om det inträffade, vilket leder till att polisen anmäler sig själva till Datainspektionen. I övrigt fortsätter e-posten att rulla in, och i december kontaktar han på nytt polisen för att berätta om detta. Då meddelar han att han även har mottagit ett välkomstbrev till systemet Foss som tillhör Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, vilket gav mannen tillgång till en stor mängd känsliga uppgifter. 

Läs mer: Stockholms stad polisanmäler Öppna skolplattformen

I augusti 2019 kontaktar mannen polisen igen och ifrågasätter varför inloggningen till Frontex Foss fortfarande fungerar. Dessutom kontaktar han Kustbevakningen för att påpeka det allvarliga. 

Då blir det mer fart på myndigheterna. Frontex genomför en utredning, i vilken det konstateras att mannen har läst ett 30-tal dokument på Foss. Detta leder till en polisanmälan samt skadeståndskrav från Frontex på motsvarande drygt 70.000 kronor för den arbetstid som de har lagt ner för att utreda inloggningarna. 

Nu kom domen från Norrköpings tingsrätt: Mannen anses vara skyldig till dataintrång genom att han loggade in i Frontex system Foss, och påföljden blir 30 dagar à 220 kr. 

Anders Frick

Mer om: Dataintrång

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt