Klartecken för hemlig dataavläsning i Sverige

2019-11-19 07:48  
Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade tidigare lagförslaget om hemlig dataavläsning. Foto: TT

Regeringens förslag om hemlig dataavläsning får klartecken av Lagrådet.

Det innebär att polisen snart får möjlighet att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler för att komma åt krypterad information.

Enligt Lagrådets bedömning är underlaget som regeringen presenterar "tillräckligt för att motivera att hemlig dataavläsning införs som ett nytt hemligt tvångsmedel".

Men Lagrådet pekar på vikten av att det görs "en ingående utvärdering av behovet, nyttan och proportionaliteten innan det fattas beslut huruvida lagstiftningen ska förlängas eller permanentas".

Läs mer: Här är riskerna med att hacka kriminellas mobiler

Hemlig dataavläsning kan exempelvis innebära att polisen i hemlighet installerar ett program i en dator eller mobiltelefon. Det kan också innebära installation av hårdvara. På så sätt kan polisen kringgå kryptering.

Till skillnad från hemlig teleavlyssning, som omfattar skickade meddelanden, kan polisen även komma åt lagrade uppgifter, till exempel bilder eller filer och lösenord, på enheterna.

Regeringens mål är att lagen om hemlig dataavläsning ska träda i kraft den 1 mars 2020.

Så här sa inrikesminister Mikael Damberg (S) i oktober när han presenterade regeringens lagrådsremiss om hemlig dataavläsning.

– Det här är ett mycket kraftfullt tvångsmedel, som bara får användas vid mycket allvarlig brottslighet.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt