Google Plus stängs ner i 10 månader efter mörkad säkerhetsläcka

2018-10-09 09:59  
Foto: AP Photo/Paul Sakuma/TT

Tjänsten Google Plus ska stängas ned helt för vanliga användare under de kommande tio månaderna efter att en säkerhetslucka avslöjats, meddelar Googles moderbolag Alphabet.

Data tillhörande hundratusentals Google Plus-användare var exponerade för utomstående aktörer i tre år, enligt anonyma källor till The Wall Street Journal. Upp till 500.000 användare uppges kunna ha drabbats.

Ett mjukvarufel ska ha gett externa utvecklare tillgång till privat profildata på plattformen mellan 2015 och mars 2018, då Googles utredare upptäckte och åtgärdade felet.

Läs mer: Förre Google-bossen: ”Internet kommer att delas i två”

It-jätten valde att hemlighålla säkerhetsmissen för att undvika att väcka tillsynsmyndigheternas intresse, enligt tidningens källor. I ett internt meddelande uttrycks oro för jämförelser med Cambridge Analytica-skandalen som drabbade Facebook i våras.

Enligt Google utgörs den exponerade användardatan av profilinformation såsom namn, mejladress, arbetsplats, kön och ålder. Företaget säger att man inte har hittat några bevis för att användardata har använts på ett otillbörligt sätt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt