Säkerhet

Experter: Därför har Rysslands cyberarmé misslyckats – hittills

Kraftledning i Lviv, Ukraina. Foto: Mykola Tys / SOPA Images/Sipa USA
Ukrainare köar utanför en bank i Kiev. En möjlig måltavla vid ryska cyberattacker är ekonomisk infrastruktur. Foto: Oleksandr Khomenko/UPI/Shutterstock
En rapport om skadlig kod som angriper myndigheter och organisationer i Ukraina, publicerad av Cybersecurity & Infrastructure Security Agency 28 februari 2022. Foto: Jon Elswick/AP Photo
Staffan Truvé, medgrundare och forskningschef på Recorded Future, på företagets Göteborgskontor. Foto: Sören Håkanlind
Säkerhetsexperten André Catry. Foto: Petter Karlberg

Ett storskaligt ryskt cyberangrepp har inte genomförts än – men bedömare befarar att det kommer. Elnät i Ukraina och i Europa pekas ut som tänkbara mål. Den ryska regimen har dessutom sannolikt tillgång till en bred arsenal av olika sabotageprogram som ransomeware, säger experter till Ny Teknik.

Publicerad Uppdaterad

Det har nu gått en vecka sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina, men redan dagarna innan det storskaliga angreppet började ett nytt virus infektera datorer i landet.

Ryssland har de facto en lång historia av it-angrepp mot Ukraina. Därför var det många som förväntade sig ett större cyberangrepp mot samhällskritisk infrastruktur i kölvattnet av invasionen. Men förutom virus, ett par överbelastningsattacker och hackade regionala myndighetssajter har så inte skett – än i alla fall.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här