Din android kan hackas bara genom att du tittar på en bild

2019-02-15 10:31  
Att titta på en bild kan räcka för att att någon ska kunna hacka din android-telefon. Foto: TT

Att titta på en bild, det är allt som krävs för att en hackare ska kunna ta över din android-telefon.

I dagens digitala samhälle är det inte ovanligt att människor skickar bilder till varandra.

Men har du otur så kan bilden du får skickad till dig vid öppnande göra att en person via fjärrstyrning kan ta över din android-telefon, skriver Android Security Bulletin.

Det gäller dock inte alla typer av bilder, Google menar att den skadliga koden göms i PNG-bilder, och kan användas för att kapa en rad olika android-telefoner, som kör Android Nougat 7.0, Oreo 8.0, ja till och med den senaste Android Pie 9.0. Vilka telefoner det rör sig om specificeras inte.

Läs mer: Hacka röstningssystem och få 450 000 kronor

Den senaste rapporten pekar på 42 sårbarheter, 11 av dessa är kritiska. Den allvarligaste är den ovan nämnda och finns i Framework. De skriver: det ”kan göra det möjligt för en fjärransluten angripare att använda en speciellt utformad png-bild för att utföra skadlig kod inom ramen för en privilegierad process”.

Det spelar ingen roll om bilden blivit  skickad till dig eller om du öppnar den via en webbläsare.

Läs mer: 22 android-appar som i hemlighet dödar ditt batteri

Google har inte nåtts av några rapporter om att säkerhetsbristerna har utnyttjats. Men det återstår att se hur lång tid någon faktiskt gör det- Google uppmanar samtliga android-användare att vara snabba med att installera nästkommande säkerhetsuppdatering.

Viktor Krylmark

Mer om: Android Hackare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt