RYMDEN

Här är Marcus Wandts utmaningar på jorden efter rymduppdraget

Marcus Wandt på den rymdstationen ISS.

Flyg till Esas astronautbas i Tyskland – och yrsel och illamående. Här är vad som kan vänta när Marcus Wandt återvänder till jorden.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är inte många dagar kvar till det tredje Axiom-uppdraget är klart och kapseln med den svenska astronauten Marcus Wandt landar i vattnet utanför Floridas kust. Enligt besked från Rymdstyrelsen har återresan flyttats fram något, på grund av väderförhållanden, till måndag 5 februari. 

Under landningen utsätts astronauterna för g-krafter upp mot 4,5 g.

– Dragon-kapseln är ändå mer skonsam som rymdfarkost än exempelvis ryska Sojuz, där astronauterna utsätts för över 6 g under återinträdet till jorden. Men det ger förstås en fysiologisk påverkan oavsett, säger Alessandro Alcibiade, en av de medicinska experter som ingår i Esas grupp som ansvarar för astronauternas hälsa och träning.

Alessandro Alcibiade.

Han har själv huvudansvaret för danska Andreas Mogensen, som befunnit sig på ISS sedan förra året, men berättar att expertgruppen har ett nära samarbete kring samtliga Esa-astronauter. Marcus Wandt hör till dem som acklimatiserat sig snabbt till mikrogravitationen på ISS. Alessandro Alcibiade tror att det delvis kan bero på att han har en vana vid arbete under utmanande förhållanden i och med att han är stridspilot.

– Hur astronauterna reagerar är förstås väldigt individuellt, men illamående är rätt vanligt både när de anländer till ISS och när de landat på jorden igen. Rent generellt kan vi nog förvänta oss att Marcus kan känna sig både illamående och yr när han landat.

Risk att astronauter svimmar

Det finns även en risk att astronauter svimmar när kroppens cirkulation anpassar sig till jordens dragningskraft efter tiden i mikrogravitation.

– Vätskeskiftet som sker i kroppen kan leda till ortostatisk intolerans, att cirkulationen i kroppen inte direkt kan anpassa sig till jordens gravitation. Det här är anledningen till att vi ser till att de dricker mycket vätska inför återvändandet och även kan behöva ges vätska intravenöst omedelbart när de har landat, säger Alessandro Alcibiade.

Här kan du följa återvändandet till jorden.

När kapseln har landat i vattnet utanför Florida plockar ett Space X-fartyg upp kapseln och astronauterna flygs i helikopter till armébasen Ellington Field. Där står ett flygplan redo för att frakta dem vidare till europeiska rymdorganisationen Esas astronautbas, European Astronaut Centre (EAC), i tyska Köln. Där följer Esa:s expertgrupp ett särskilt protokoll av tester för att se hur astronauterna mår, fysiskt och psykiskt, efter rymdfärden. Utöver den fysiska påverkan det kan ge att återkomma till jordens gravitation, kan även kognitionen påverkas.

– Det sker en omkoppling i hjärnan, nya nervbanor dras när astronauterna lär sig hantera en verklighet där allt de lärt sig om sina kognitiva förmågor inte längre gäller. En penna jag tappar, faller inte längre nedåt. Neurovetenskapen kopplad till detta är väldigt intressant, och viktig, framför allt om hur människans psyke påverkas av längre rymdfärder, säger Alessandro Alcibiade.

Kunskapen om hur astronauternas kognition påverkas har lett fram till ett säkerhetsprotokoll som bland annat inkluderar att Marcus Wandt behöver klara ett neurologiskt test innan han tillåts köra bil igen.

Wandt: ”Lätt att tappa bort saker”

Hur kognitionen påverkas är något som Marcus Wandt själv har funderat kring i sin rymdblogg på Esas hemsida. 

– Det är extremt lätt att tappa bort saker på rymdstationen. Du är van vid att lägga ner något och så stannar det där, i mikrogravitation flyter saken i väg och din ryggmärgsreflex är att titta ner för att hitta det när det lika gärna kan vara ovanför dig eller flyta i väg bakom dig. Ibland ser du bara något som flyter förbi och då får du plocka upp det och flyga till din närmaste kollega och fråga dem om de just tappat något, säger han i bloggen.

Under tiden på ISS har Wandt bland annat ägnat sig åt projektet Orbital Architechture där hans hjärnaktivitet har mätts för att se hur han arbetsförmåga kan ha störts av det trånga och röriga utrymmet på ISS.

På uppsidan är att eventuella kroppsliga eller psykiska besvär förmodligen släpper inom 48 timmar efter en så pass kort vistelse i rymden som Marcus Wandt har haft. Dessutom behöver han inte sitta i karantän efter att ha återvänt till jorden, han får träffa sin familj direkt.

– Men all mänsklig kontakt sker i början med försiktighet, vi vet att astronauternas immunförsvar försvagas av vistelsen i rymden, säger Alessandro Alcibiade.

Minst två veckor lär Marcus Wandt befinna sig på Esas bas i Tyskland, det är ännu oklart när han kan tänkas återvända till Sverige igen.