KARRIÄR

Rådet till den som blir uppsagd: ”Ta det inte personligt”

Att bli av med jobbet kan vara ett hårt slag mot självkänslan. Men ta det inte personligt, säger experten.
Att bli av med jobbet kan vara ett hårt slag mot självkänslan. Men ta det inte personligt, säger experten.

Låt bli att ta det personligt och se till att förstå dina egna känslor.
Det är karriärcoachen Susanne Peppercorns råd till dig som blir uppsagd från ditt arbete.

Publicerad Uppdaterad

Karriärcoachen Susanne Peppercorn säger sig ha hjälpt tusentals personer vidare i sina karriärer efter att de blivit uppsgda. Av dem har 95 procent sagts upp av anledningar som varken hade att göra med deras personligheter eller deras prestationer på jobbet. Trots det är både skam och självkritik vanligt, skriver hon i Harvard Business Review.

Men det finns goda anledningar att komma över de tankarna. Hennes råd är att ”sätta namn” på sina känslor och tankar. ”Att identifiera känslorna skapar ett utrymme mellan dig och det du känner vilket hjälper dig att känna dig lugnare”, skriver hon.

Risken finns, menar Peppercorn, att uppsägning från ett jobb skapar en känsla av att en katastrof har inträffat. Den sortens känsloläge är varken nödvändigt eller hjälpsamt, menar hon.

Enligt Susanne Peppercorn är den bästa strategin att se framåt, och att prioritera sitt ”nästa steg”. Ett sätt att se framåt och att reparera ett eventuellt stukat självförtroende är att omge sig med positiva människor och att kanske be tidigare kollegor beskriva ens styrkor.

Slutligen råder Peppercorn till att ”byta perspektiv”. Att bli uppsagd kan nämligen vara en bra sak och fungera som en katalysator för personlig utveckling och vara en möjlighet att göra positiva förändringar i sin karriär och i sitt liv.

”Bygg på ditt självförtroende i stället för att skuldbelägga dig själv, sådant kommer potentiella arbetsgivare att känna av”, skriver Peppercorn.