Wallenius: ”Första steget mot blykylda reaktorer inom 15 år”

2020-06-05 13:58  

Stiftelsen för strategisk forskning ger 50 miljoner kronor för vidareutveckling av en blykyld kärnreaktor. ”Jag är hur glad som helst”, säger professor Janne Wallenius.

Pengarna ska gå till att förbereda drift av en blykyld forskningsreaktor. Tanken är att reaktorn ska vara klar inom tio år och placeras vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

Läs mer: Ågestaverket blir klurigt att riva: ”Ett utmanande logistikproblem”

Bakom ansökan står forskare vid KTH, Uppsala universitet och Luleå tekniska universitet. Tillsammans bildar de det nya forskningscentrumet Sunrise, Hållbar kärnteknisk forskning i Sverige, med fysisk hemvist på KTH.

Under flera år har forskare vid KTH och det avknoppade företaget Blykalla arbetat med ett koncept för en blykyld reaktor som kallas Sealer. Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH och vd för Blykalla, är därför mycket glad över anslaget.

– Det är fantastiskt bra att på riktigt kunna arbeta med en skarp reaktordesign. Designen ska bli så pass färdig att vi kan skicka in en tillståndsansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten, sådana medel har inte funnits förut, säger han.

Ska testa nytt bränsle av urannitrid

De 50 miljoner kronorna kommer dock inte att räcka för att bygga reaktorn. Det går loss på ungefär en miljard kronor.

– Men vi kommer att kunna göra en färdig design av reaktorn och den säkerhetsanalys som behövs för att göra en ansökan om att bygga, och vi kommer att kunna ta itu med de tekniska frågorna vi har kvar att lösa, säger Janne Wallenius.

Läs mer: Forsmark om effekthöjningen: ”Förnyad dialog mer framkomlig väg”

De tekniska frågorna omfattar bland annat kvalificering av en ny svetsteknik för de korrosionstoleranta stål som har utvecklats för reaktortanken. Lasersvetsning ska provas.

Dessutom ska tester göras på ett nytt bränsle av urannitrid som har utvecklats vid KTH. Andra experiment ska visa att pumpskovlarna, som består av fyra lager material (volframkarbid, en aluminiumlegering, titannitrid och aluminiumoxid), fungerar i den tuffa miljön med det smälta blyet.

– Pumpen är den komponent där det finns störst osäkerhet kvar för livslängden, säger Janne Wallenius.

Grund för utveckling av generation IV-reaktorer

Han ser det beviljade anslaget som ett viktigt steg på vägen mot en förverkligad reaktor.

– Absolut, det är ett oerhört viktigt steg att gå från den grundforskning vi har gjort tidigare till den utveckling det handlar om nu. SSF har den principen att de finansierar utvecklingsprojekt som skulle kunna leda till en kommersiell produkt inom 15 år, så det här visar att de anser att det skulle vara möjligt. Det är första steget mot blykylda reaktorer som är färdiga inom 15 år, säger han.

Exakt hur stor den planerade reaktorn blir är inte bestämt. Sannolikt kommer forskarna att satsa på ett koncept om 50 MW.

I sin ansökan har forskarna poängterat att en blykyld forskningsreaktor skulle kunna utgöra en grund för utvecklingen av blykylda generation IV-reaktorer, som återanvänder använt kärnbränsle från dagens reaktorer. Planen är att forskare och kommersiella kunder ska kunna testa att bestråla bränsle och material i forskningsreaktorn, om den byggs i Oskarshamn, och på så vis komma vidare med konceptet.

"Arbetet på is under våren"

Företaget Blykalla har strävat efter att förverkliga planerna på den blykylda reaktorn på andra håll i världen. I Storbritannien fick företaget bidrag för att göra en förstudie om serietillverkning för den brittiska marknaden men har ännu inte fått besked om kvalificering till fas två, där det finns möjlighet att få pengar till praktiska experiment.

– Vi skulle ha fått besked för ett år sedan. Arbetet har legat på is under våren, säger Janne Wallenius.

Smält bly som kylmedium

I Sealer-reaktorn fungerar smält bly, med en temperatur mellan 400 och 450 grader, som kylmedium.

Vid normaldrift drivs det smälta blyet runt av en pump men i händelse av strömavbrott självcirkulerar blyet.

KTH och Sandvik har utvecklat ett särskilt stål med aluminiuminblandning som ska användas i reaktorn.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt