Trångt i elnäten – Ellevio och Vattenfall ber kunderna om hjälp

2019-10-11 06:00  

Det är ont om överföringskapacitet i elnäten på flera håll i landet. I Stockholm testar Ellevio och Vattenfall ett nytt grepp. De frågar om kunderna kan flytta sin elanvändning.

Bolagen har just ställt frågan till marknaden. Tanken är dels att få information om möjliga tekniska lösningar för att styra elanvändning och dels att få kontakt med kunder som vill minska eller flytta sin elanvändning. Främst handlar det om större elkunder, till exempel företag eller organisationer.

Rent konkret tänker sig bolagen att hjälpen till exempel kan handla om fastigheter som automatiskt minskar uppvärmningen vid femtiden på kvällen när de flesta hushåll drar igång matlagning. Det kan också röra sig om sporthallar och simhallar som sänker temperaturen några timmar under eftermiddagen när många ändå är i hallen och hjälper till att hålla temperaturen. Eller så kan det innebära att företag minskar eller stänger av sitt eluttag från nätet under visa timmar genom att i stället använda reservaggregat.

– Något liknande har inte gjorts i stor skala i Sverige tidigare vad vi vet. Så vilka förslag på lösningar som kommer att komma in vet vi inte, säger Bengt Johansson, affärsutvecklare på Ellevio.

Särskild granskning av nya anslutningar över 1 MW

Själva frågan har gått ut i form av en marknadsundersökning, som ibland är steget före en upphandling.

Ellevio hoppas få loss minst 50 MW på det här sättet.

– Det är den storleksordningen som behövs för att det ska märkas. Det finns ett väldigt stort effektbehov totalt sett i våra nät, säger Bengt Johansson.

Läs mer: Svenska Kraftnät chockhöjer nätavgift

Ellevio och Vattenfall Eldistribution äger lokalnät och regionnät i Stockholmsområdet som lider av otillräcklig överföringskapacitet. Framför allt beror problemen på flaskhalsar i det överliggande nätet, stamnätet.

Det har lett till att Ellevio måste vara restriktiv med nya anslutningar. Sedan tidigare i höstas granskar bolaget varje önskemål om ny anslutning över 1 MW i en särskild prövning.

– Det har vi aldrig behövt göra tidigare, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

"Infrastrukturprojekt behöver ganska mycket el"

I praktiken har det lett till en väntelista, där 15-20 nya anslutningar står i kö i dagsläget. Exakt vilka det handlar om vill Ellevio inte berätta, men det rör sig bland annat om olika företags expansionsplaner, bostadsbyggen och infrastrukturprojekt.

– Det pågår många infrastrukturprojekt i Stockholm. Det är pendeltåg, tunnelbana och Förbifart Stockholm och de behöver el allihop under byggtiden. Och de behöver ganska mycket el, säger Bengt Johansson.

Läs mer: Vattenfall storsatsar på Stockholmsnätet

Genom att be marknaden om hjälp att frigöra kapacitet i elnäten hoppas Ellevio och Vattenfall råda bot på den mest akuta situationen tills flaskhalsarna i stamnätet har byggts bort.

Liknande tankegångar finns även på andra ställen. I Uppsala kommun pågår till exempel ett arbete för att minska effektbehovet. Och Fortum har genomfört pilotförsök både i Stockholm och Finland för att testa att styra privatpersoners varmvattenberedare så att de används när belastningen i elnätet är liten.

Inga regeländringar krävs

De båda nätägarna Ellevio och Vattenfall har bett att svaren på deras förfrågan ska komma in senast den 29 november. En handfull teknikleverantörer har redan hört av sig.

Därefter ska de två bolagen fundera över nästa steg. Någon form av ekonomisk ersättning ska utgå till de kunder som erbjuder sig att flytta sin elanvändning för elnätets skull, men exakt hur den ska utformas är inte klart.

Bengt Johansson tror att det kommer att ta något eller några år innan Ellevio och Vattenfall kan sätta igång och nyttja flexibiliteten som kunderna kan frigöra. Men några regeländringar ska dock inte krävas, bedömer bolagen.

Linda Nohrstedt

Mer om: Elnät Elsystem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt