Test: Tre "lyxiga" robotdammsugare

2018-12-23 06:00  

Sysslan dammsugning undviker många gärna, och robotarna är här för att ta över. Men är de bra nog? Ny Tekniks Viktor Krylmark har testat tre "lyxiga" robotdammsugare: Neato D7, Roomba 981 och Electrolux Pure I9, och är inte helt nöjd med hur de presterade.

Aldrig har jag fått så många frågor och kommentarer i min inbox på Instagram som när jag la upp en video på en koncentrerad robotdammsugare i mitt hem. I inlägget framgick också att den var en av tre robotdammsugare som jag skulle testa.

Är de bra? Vilken är bäst? Har du skaffat ett husdjur? Jag har förstått att människor i regel ogillar att dammsuga, tydligt att det söks efter en genväg här. Och jag ska med den här texten försöka svara på de där frågorna.

Jag har totalt testat tre robotdammsugare, samtliga i segmentet ”lyx”:

  • Neato D7.
  • Roomba 981.
  • Electrolux Pure I9.

Längre ned sammanfattar jag vad som är bra och mindre bra med var och en av dessa,

Samtliga styrs genom snygga och lättnavigerade appar i din smarta telefon och installationsinstruktionerna som medföljer är väldigt pedagogiska. Både Neato och Irobot (som tillverkar Roomba) guidar med hjälp av animationer i appen. Det går inte att misslyckas. Den här delen är bra. Låg tröskel för att komma igång.

Jag upplever att alla var kraftfulla maskiner, fullt jämförbara med en vanlig modern dammsugare. Det blev rent där de körde. Däremot var de inte så smarta som jag hade hoppats.

Läs mer: Den här roboten kommer att styra ditt hem

Man ska inte förvänta sig att man aldrig mer kommer behöva anstränga sig för att hålla sina golv rena. Robotarna behöver en hel del assistans. För att minimera risken för att de ska fastna någonstans så krävs ett visst förarbete. Som att lyfta upp gardiner och rensa golvet från småtextiler som strumpor. Hänger en filt lite ”slarvigt snyggt” från soffan och nuddar golvet? Lyft upp. Först därefter är det lämpligt att låta roboten jobba.

Vilket för mig in på schemafunktionen som robotarna har, det vill säga att man kanske ställer in att roboten ska dammsuga 13:00 varje tisdag. För att det ska fungera kräver att du faktiskt kommer ihåg det, så att du hinner förbereda bostaden för roboten. Annars kommer den med största sannolikhet att fastna någonstans, för att sedan skicka ett ledsamt meddelande till din telefon om att den behöver hjälp.

Och det vore faktiskt skönt om jobbet kunde bli gjort när en inte är hemma. Eftersom robotarna faktiskt väsnas en del.

Jag vet inte om min lägenhet skiljer sig från många andra. Men faktum är att trots flertalet försök så lyckades ingen av robotdammsugarna dammsuga hela min lägenhet. Trots att jag ställde upp dörrar och gjorde jag vad kunde för att underlätta dess framfart.

Det är förstås ett underbetyg för en hushållsmaskin i den här prisklassen. Därför är jag också, trots att mycket är bra med dem, överlag besviken. Skulle man se dem som ett komplement är det möjligen okej, men det anser jag att maskinerna för dyra för. Och visst kan jag ta fram den vanliga dammsugaren emellanåt. Men mitt motstånd att ta fram den växte sig allt större när jag faktiskt hade en robot i mitt hem som ju ska dammsuga åt mig.

Jag har läst en del andra tester på robotdammsugare. Både i svenska- och amerikanska medier. Och de är alla otroligt positiva till maskinerna. Det får mig att undra om de verkligen har testats i bostäder?

För full transparens tänkta jag här redovisa varje maskins bästa städtillfälle, enligt data från apparna. Min bostad är 80 kvadratmeter stor.

  • Neato D7: Städyta om 34 kvadratmeter. 40 minuters städtid. En incident, fastnade under ett bord.
  • Roomba 981: Städyta om 33 kvadratmeter. En incident, vänsterhjulfastnade i en matta. En oregistrerad incident då den tog med sig dörrmattan till vardagsrummet. 1 timmes städtid.
  • Electrolux Pure I9: Städyta om 22 kvadratmeter. Noll incidenter. Effektivstädtid 1 timme och 11 minuter. Men hade paus för att laddas.

Jag gav robotarna bästa möjlighet att navigera genom att ställa upp dörrar, flytta stolar för lättare framkomlighet och lyfta upp textiler.

Läs mer: Electrolux vill att du ska prata med din ugn

Procentuellt hade säkert min lägenhet mindre damm än innan robotarnas intåg. Men det finns också delar av lägenheten där det aldrig blev rent.

Bor man i en bostad som är lättare för en dammsugarrobot att navigera i, jag tänker en mäklarstajlat, gärna öppenplanlösning, typ Patrick Batemans lägenhet i ”American Psycho”? Så kan jag tänka mig att de är rätt bra.

Då har faktiskt Neato också utvecklat en fin funktion väl värd att lyfta. Efter lyckad "mappning" av bostaden kan man välja enstaka zoner där dammsugaren ska köra. Har man som jag småbarn, så skulle den kunna köra i köket efter varje middag till exempel. Först då skulle jag känna att en robotdammsugare är värd alla tusenlappar den kostar.

Men då måste den som sagt också hitta dit.

Test: Robotdammsugare 2018

Neato D7

Tillverkare: Neato

Plus:

Tystgående och kraftfullt.

Bra med batteritid.

Användarvänlig app.

Möjlighet till zon-dammsugning, alltså välj ett område (rum) på bostadskartan där den ska dammsuga.

Möjlighet att med en gummilist stoppa den från att åka in i vissa rum.

Går att välja mellan två lägen.

Minus:

Svårt att navigera.

Kör aggressivt. Krockar hårt i saker.

Kör ostrukturerat.

Den vet inte hur hög den är. Har en "uppbyggnad" på toppen som fastnar i låga möbler.

Manuell styrning. Egentligen bra kanske? Men tyder på lågt självförtroende hos tillverkaren och ska inte behövas i en robotdammsugare.

Roomba 981

Tillverkare: Irobot

Plus:

Kraftfull.

Snygg design.

Bra batteritid

Kör försiktigt.

Användarvänlig app.

Virtuella väggar.

Minus:

Låter för mycket. Som en vanlig dammsugare.

Har lite problem med trösklar, men löser det till slut.

Tog med sig en dörrmatta, vilket gjorde att jag behövde städa efter den.

Lyckades inte navigera hela lägenheten.

Electrolux Pure I9

Tillverkare: Electrolux

Plus:

Ganska tystgående

Kommer åt bra i hörn.

Kraftfull.

Städar systematiskt.

Stor dammbehållare.

Minus:

Kort batteritid.

I förhållande till de andra tog den lång tid att installera.

Svårt att navigera.

Inga virtuella väggar.

Viktor Krylmark

Mer om: Robotdammsugare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt