Test: Pixel Buds Pro – ”Nästan perfekta”

2022-10-20 16:20  

Med några fiffiga funktioner, riktigt bra ljud och helt okej brusreducering är hörlurarna Pixel Buds Pro redo att tävla med de största i den här prisklassen, anser Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Pixel Buds Pro får mig att tänka på Lars Winnerbäck. Allting med dem är, som trubaduren en gång sjöng, ”nästan perfekt”. Med betoning på ”nästan”. Googles trådlösa in-ears-hörlurar kan visserligen stå pall för jämförelser med Apples Airpods Pro, Sonys WF-1000XM4 och Sennheisers True Wireless Momentum 3 – men passerar aldrig standarden som den trion satt. 

Om någon skulle tvinga mig att bära Pixel Buds Pro i återstoden av mitt liv skulle jag stå ut med det, likafullt väl medveten om att Googles konkurrenter levererar ljud med aningen större detaljrikedom och fyllighet. Tacksamt nog går det att finjustera equalizer-inställningarna efter egna önskemål. Det höjer upplevelsen ett snäpp. 

Samtalskvaliteten är utmärkt, och hjälps naturligtvis av att Pro är försedda med aktiv brusreducering. På ett kontor fungerar brusreduceringen klanderfritt, men under promenader på hårt trafikerade gator i Stockholm återges en dov ton av allt buller.

Läs mer: Test: Sennheiser True Wireless Momentum 3 – ”Bäst ljud för pengarna”

Desto sämre är det med hörlurarna försatta i transparent läge, där tanken är att omgivande ljud ska släppas in. Återgivningen blir dämpad, och det kan vara svårt att höra vad folk säger utan att ta lurarna ur öronen.

Som lakritskarameller

När man plockar ut Pixel Buds Pro-snäckorna ur det ovala, nästan-ägg-formade etuiet förefaller det omöjligt att de ska sitta bekvämt och stadigt. De har en lekfull design och den tryckkänsliga ytan på deras kortsidor kan väljas i olika färger (medan resterande del av lurarna är svart), vilket får en att tänka på lakritskarameller. Men de känns samtidigt bulliga, nästan tjocka, i formen. Ändå sitter de överraskande bra, i mina öron åtminstone. Jag har kunnat använda dem på gymmet utan att oroa mig för att de ska trilla ut. 

Däremot gör de sig påminda. Google har adderat en sensor som ska justera trycket i hörselgången, men jämfört med exempelvis Airpods Pro känns det mer förslutet än luftigt.

Läs mer: Test: Redmi Buds 3 Pro – ”Budgetlurar som krossar konkurrenterna”

Tryckytan på hörlurarna används för att pausa musik, justera volym, aktivera brusreducering eller be Google-assistenten att ta itu med någon uppgift. Den senare kan förstås aktiveras via rösten och är väl integrerad (så länge man använder en Android-telefon). Faktum är att det är så smidigt att använda röstassistenten att jag börjat viska kommandon till den istället för att leta rätt på den tryckkänsliga ytan med fingret.

Funktion som måste bli standard

Pixel Buds Pro har stöd för multipunktskonnektivitet så att man utan att lyfta ett finger kan använda hörlurarna med först en pc och sedan en Android-telefon (eller andra typer av enheter). Funktionen måste aktiveras via hörlurarnas inställningar i mobilen. Det fungerar så bra att jag från och med nu aldrig kommer att acceptera hörlurar som saknar den möjligheten. Funktionen styrs i en hierarki där inkommande samtal prioriteras framför Google-assistenten, som i sin tur väljs före musik och notiser. Tittar man på en Youtube-video på en laptop när det kommer ett samtal på telefonen pausas videon och man kan svara utan bekymmer. 

I en framtida uppdatering ska Pixel Buds Pro utrustas med rumsligt ljud och stöd för huvudspårning. Det ska ge en surroundupplevelse för filmer och musik som levereras i Dolby Atmos. Då krävs dock att man använder en Pixel-telefon. 

På tal om en sådan får man konstatera att Google fått en flygande start i Sverige, åtminstone sett till kvaliteten på deras första produkter som lanserats här. Pixel 7 Pro är en utmärkt telefon, och Pixel Buds Pro är ett galant komplement. Allt är som sagt nästan perfekt. 

Google Pixel Buds Pro

IP-klass: IPX4. 

Batteritid: Upp till 5 timmars lyssningstid. Med laddningsfodral upp till 24 timmars lyssningstid. Stöd för trådlös laddning. 

Anslutning: Bluetooth 5.0. 

Dedikerad app: Nja. Åtkomst till inställningar sker via inställningar för bluetooth i en app-liknande miljö. 

Testade: Oktober 2022. 

Pris: Cirka 2 399 kronor. 

Peter Ottsjö

Mer om: Hörlurar Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt