Test: Oneplus Nord – ”Prisvärd 5g-lur”

2020-08-05 06:00  

5g-teknik, sex kameror och en grym skärm. Oneplus Nord bockar av de flesta punkterna på önskelistan. Men Oneplus når inte hela vägen med sin nya mellanprislur, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Snabbfakta: Oneplus Nord

Operativsystem: OxygenOS 10.5 (baserad på Android 10).

Skärm: 6,44 tum, amoled, 2400 x 1080 bildpunkter, 90 Hz.

Kamera: Vidvinkelkamera på 48 MP, ultravidvinkelkamera 8 MP, makrokamera 2 MP, djupsensor (5 MP).

Batteri: 4,115mAh.

Pris: 4 590 – 5 590 kronor.

Plus: Snygg design, grym skärm och ett bra pris.

Minus: Kameran lever inte upp förväntningarna.

Ett steg i ny riktning för Oneplus

"8 Pro är modellen som förvandlar Oneplus från en kinesisk uppstickare till en premiumleverantör på samma nivå som Apple, Samsung och Huawei" skrev Ny Tekniks Peter Ottsjö tidigare i våras.

Vid den tidpunkten verkade den kinesiska tillverkarens nästa steg självklart: Att satsa allt på att fortsätta utmana jättarna i det eftertraktade premium-segmentet.

Men när Oneplus Nord, tillverkarens sextonde modell i ordningen, lanserades i slutet av juli var den nya mobilen något helt annat.

Oneplus Nord markerar nämligen en slags återgång till konceptet som gjorde att mobilvärlden fick upp ögonen för Oneplus från första början. I korthet handlar det om att nya Nord är den första modellen i en ny produktserie av billigare telefoner.

Att kombinera kraftfull prestanda med ett lägre pris har varit mottot för Oneplus sedan starten 2014. Det senaste flaggskeppet Oneplus 8 Pro är dock något annat. Den dyraste modellen av telefonen kostar nämligen strax under 11 000 kronor.

Lyckad mix av design och prestanda

Vad får man då för drygt 5 000 kronor som nya Oneplus Nord kostar? En hel del – även om telefonen inte kan matcha de betydligt dyrare premiumlurarna på alla fronter. Men det har heller inte varit ambitionen hos Oneplus.

Jodå, i dag finns det också ett ganska stort utbud av kompetenta mellanklass-telefoner i samma prisklass som Oneplus Nord. Se bara på mobiler som Xiaomi Mi Note 10.

Men det som Oneplus har lyckats ovanligt bra med, och betydligt bättre än många av konkurrenter, är själva designen hos nya Nord. Telefonens utformning, med slimmade skärmkanter och böjt glas på baksidan, gör att Oneplus Nord känns betydligt dyrare än vad telefonen faktiskt är. Baksidan är dock rätt hal. För att undvika olyckor är ett mobilskal att rekommendera.

90 Hz ger skönt flyt

Amoled-skärmen på 6,44 tum är en av telefonens stora styrkor. Upplösningen ligger förvisso bara på 1080p, men det spelar i praktiken ingen större roll för majoriteten av användarna. Särskilt inte när färgåtergivning och ljusstyrka är så pass bra.

Läs mer: Test: Sony Xperia 1 II – ”Kameramobil för den som vill fota manuellt”

Skärmen har dessutom en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Det gör att jag inte upplever något som helst lagg i menyer eller appar när jag svajpar på till höger och vänster.

Uppdateringsfrekvensen är inte lika hög som hos vissa andra konkurrenter och storebror Oneplus 8, som har 120 Hz-paneler. Men det har egentligen ingen betydelse. 90 Hz räcker gått och väl för att skapa ett riktigt skönt flyt på skärmen.

Ingen spelmaskin för kräsna

Inuti telefonen finns Qualcomms systemkrets Snapdragon 765G. Det är den minst kraftfulla kretsen av årets systemchip från Qualcomm. Snapdragon 765G levererar dock tillräckligt med kraft för att klara av de flesta vardagssysslorna galant. Men det finns ett område där Oneplus Nord inte alltid lever upp förväntningarna – och det är prestandakrävande spel.

Enklare 2d-spel och populära titlar som Pubg rullar på utan problem. Just fallet med Pubg handlar det till stor del om att Snapdragon 765G-chipet låser bildhastigheten till 30 rutor per sekund. Andra tyngre 3d-spel, som Fortnite, flyter inte lika fint, med tappade bildrutor som följd.

En trevlig egenskap hos Snapdragon 765G är stödet för 5g. I dagsläget är 5g en angelägenhet för ytterst få. Men det lovar gott för den nära framtiden att 5g-tekniken börjar ta plats även bland mellanpris-mobilerna.

Under lanseringen gjorde Oneplus en stor grej av de sex kamerorna som finns på Nord. Kamerasystemet som finns på telefonens baksida rymmer inte färre än fyra kameror, där en 48-megapixelssensor från Sony är huvudnumret. I praktiken är det samma IMX586-sensor som återfinns även hos Oneplus 8 från i våras.

Kameran är bra – men inte toppen

Kamerasystemet utgör egentligen den stora besvikelsen med Oneplus Nord. Missförstå mig inte, Nord levererar fortfarande bra bilder under gynnsamma förhållanden. Men det hajpade mörkerläget har svårt att ge bilder som utklassar konkurrenterna – eller som lever upp till mina förväntningar. Jag upplever ibland också att kameraappen kan ta lite lång tid på sig att starta, vilket kan vara trist när man vill kunna ta en bild blixtsnabbt.

På framsidan finns två kamerasensorer, varav den ena är på 32 megapixel och den andra är vidvinkelssensor på 8 megapixel. Vidvinkels-kameran är rolig att lattja runt med när man ska ta gruppbilder i selfie-läge. Däremot tycker jag att den automatiska bildkorrigering som Oneplus använder är aningen aggressiv, vilket kan göra att färgåtergivningen kan kännas något onaturlig. Ett annat minus är ett tydligt grönstick som gör sig påmint när man tar selfie-bilder i mörkare miljöer.

Dessa få men störande brister gör att kamerorna hos Oneplus Nord har svårt att bräcka motsvarande hos konkurrenter som exempelvis Motorola Edge 5G, som också är en mellanprislur med 5g-teknik.

Att Oneplus Nord dessutom saknar ip-certifiering och stöd för trådlös laddning gör att mobilen inte når hela vägen till toppen.

Men bortsett från dessa detaljer, som för majoriteten säkert är oviktiga, är Oneplus Nord en mycket kompetent mellanprislur som lovar gott inför framtiden.

Oneplus Nord:

Operativsystem: OxygenOS 10.5 (baserad på Android 10).

Skärm: 6,44 tum, amoled, 2400 x 1080 bildpunkter, bilduppdateringsfrekvens 90 Hz.

Mått och vikt: 73,3 x 158,3 x 8,2 mm, 185 g.

Kamerasystem: Vidvinkelkamera på 48 MP, ultravidvinkelkamera 8 MP, makrokamera 2 MP, djupsensor (5 MP).

Processor: Qualcomm Snapdragon 765G.

Ram: 8 eller 12 GB.

Lagringsminne: 128 och 256 GB.

Batteri: 4,115mAh.

Trådlöst: 5g (sub-6 GHz), LTE, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1 med AptX, AptX HD, LDAC, och AAC.

Pris: 4 590 – 5 590 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Oneplus Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt