Test: Mario Kart Live är magiskt i korta stunder

2020-10-30 12:00  

Ditt hem blir spelplan i Mario Kart Live: Home Circuit. Det fungerar överraskande bra, men blir snabbt lite uttjatat, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Fjärrstyrda minidammsugare, ljuspistoler och leksaker i kartong. Nintendos historia är full av gimmickar som inte gör något större anspråk än att bara liva upp tillvaron ett kort ögonblick.

Nu kan Mario Kart Live: Home Circuit sälla sig till den skaran. Det består av en radiostyrd gokart (med antingen Mario eller Luigi i förarsätet), ett spel man laddar ner till Nintendo Switch och rätt så fiffig användning av augmented reality.

Tävlingarna i det klassiska racingspelet Mario Kart brukar utspela sig i färgstarka världar med figurer och miljöer hämtade från Nintendos digra repertoar.

I Home Circuit utgör spelarens golv tävlingsbana och hemmet dess spelvärld. Det är möjligt tack vare den kamera som sitter monterad på den fysiska gokarten, strax bakom och ovanför Marios (eller Luigis) huvud.

Läs mer: PS5 kan gå miste om storspel efter Microsoft-köp

Kameran används också för att läsa av numren på de fyra tävlingsportar i papp som man använder för att först designa den bana man vill tävla på. Har man gott om utrymme hemma går det att – genom att helt enkelt styra bilen längs den planerade rutten – rita upp ganska intrikata saker, men det funkar lika bra att ställa portarna tätt intill varandra och rita upp en enkel cirkel.

Fullt av finesser

Därpå är upplägget bekant för den som någon gång spelat Mario Kart. Ett grand prix i olika motorklasser där man tävlar mot datorstyrda Mario-rivaler, ett läge där man enbart tävlar för att slå sina egna varvtider och så – som jag återkommer till senare – möjligheten att tävla mot andra spelare.

I marknadsföringen för Home Circuit ser det onekligen häftigt ut. Ett virtuellt lager är adderat till de hemmagjorda banorna där Mario susar fram mellan rivaler och fiender på ett vardagsrumsgolv som klätts i Nintendo-miljöer. Något överraskande är det precis lika magiskt att testa det själv.

Läs mer: Tekniken som gör Flight Simulator till årets spel

Mario Kart Live är fyllt av små finesser. När ett skal – detta potenta och klassiska Mario Kart-vapen – träffar spelarens virtuella fordon stannar även den fysiska gokarten tvärt. En svamp däremot ger Mario en extra boost. På vissa banor blir vädret en faktor där exempelvis virtuella vindar river och sliter i gokarten.

Men bäst av allt är känslan av fart. Sneglar man på det lilla plastfordonet ser det ut som om det nätt och jämt lyckas ta sig fram över golv och mattor, men på skärmen går allt rasande snabbt och är, lite beroende på hur man designat banan, rätt så utmanande.

Hutlöst dyrt

Helt fritt från blessyrer är det inte. Home Circuit lider av gummibandseffekten där motståndarna är designade så att de aldrig hamnar för långt framför eller bakom spelaren, vilket gör att tävlingarna ibland känns riggade. Blåtandskopplingen (jag tror det är bluetooth, men har inte sett att Nintendo själva bekräftat det) mellan fordon och spelkonsol fungerar oftast bra, så länge de befinner sig inom tre meter från varandra. Därefter reduceras kvaliteten snabbt. Och kameran kräver rätt ljusförhållanden vilket – trist nog – bland annat förhindrar den att användas utomhus.

Allt det där kan man stå ut med, men det är svårare att åberopa några förmildrande omständigheter när det gäller multiplayer. För att två spelare ska kunna tävla mot varandra krävs att bägge har varsin gokart och varsitt Nintendo Switch. Med tanke på att Home Circuit kostar uppemot 1500 kronor blir det snabbt hutlöst dyrt.

Det är riktigt synd, för gissningsvis skulle Mario Kart Live ha blivit något alldeles extra med lite mänskligt motstånd. Jag skriver gissningsvis eftersom Nintendo bara skickade ett testexemplar.

Min sjuåriga dotter gav två tummar upp direkt efter vårt test. Men sedan dess tycks hon ha glömt bort spelet helt och hållet. Det är en ganska god indikation på vad du kan förvänta dig.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt