Test: Ipad Air – ”M1-chipet smular andra plattor till grus”

2022-04-01 13:50  

Nya Ipad Air är en rytande prestandabest i ett behändigt format. Men storleken är dess styrka – och svaghet. Och vem behöver egentligen all denna beräkningskraft i en surfplatta, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Jag blir inte klok på nya Ipad Air, lanserad i början av mars. Det är den femte upplagan av Apples surfplatta i mellanformat. Jo, man får klassa Ipad Air som mellanstor, trots att den har en högupplöst lcd-skärm på 10,9 tum. Det formatet var ENORMT när den första Ipad lanserades år 2010.

Surfplattorna blir allt större

Parallellt med att de smarta mobiltelefonerna blivit allt större, har skärmarna på surfplattorna också vuxit. Ipad Pro, Apples värstingmodell, kommer i två storlekar: 11 och 12,9 tum. Samsungs motsvarighet, Galaxy Tab S8, är på hela 14 tum som störst.

Läs mer: Det här vet vi om Iphone 14 – släpps 2022

 

I det sammanhanget är Ipad Air något av en udda fågel. Mindre sett till storleken, fast utrustad med topprestanda i form av Apples egenutvecklade M1-chip, som också finns i Ipad Pro och 13-tumsvarianten av datorn Macbook Pro, bland annat. Det signalerar att Ipad Air ska vara en ny standard eller basmodellen för Apple-surfplattor tänkta för professionella användare.

Likadan utsida som tidigare

Till det yttre har lite hänt sedan förgående modell, Ipad Air från 2020. Årets uppdaterade surfplatta har en identisk design, med ett hölje i aluminium (som numera förvisso är återvunnen), rundade hörn, skarpa kanter och en tunn profil (6,1 mm).  

Läs mer: Test: Ipad Pro – ”Slöseri med M1-chipet”

Strömknappen och volymreglagen är gedigna, och har skönt klickljud. Huvudkameran på baksidan är på 12 MP med ƒ/1.8-bländare, skärmkameran även den på 12 MP (till skillnad från 7 MP-kameran på Ipad Air 2020).

Den högupplösta 10,9-tumskärmen på Ipad Air är riktigt trevlig. Foto: Kalle Wiklund

Nya Ipad Air är välbyggd, sober och har en tydlig premiumkänsla. Inget nytt under Applesolen, med andra ord.

Prima skärm – även utan miniled

Samma sak gäller skärmen. 10,9-tummaren har en likadan lcd-panel (IPS) som förra modellen. Upplösningen ligger på 1640 x 2360 pixlar, med en maximal skärmstyrka på 500 nits. Till skillnad från den största Ipad Pro (12,9 tum), har Air-modellen alltså ingen lcd-panel med mini-led, där den flytande kristallskärmen är belyst med tusentals små ledlampor, fördelade på flera tusen lokala dimningszoner.

Läs mer: Test: Ipad (2021) – ”Fortfarande mest Apple-platta för pengarna”

Oavsett det: Skärmen på nya Ipad Air är alldeles strålande. Färgerna har utmärkt lyster, och känns naturliga. Betraktningsvinkeln är stor, kontrasten prima. Svärtan går inte riktigt att jämföra med en oled-skärm, men är likväl riktigt bra. 

Dock saknas promotion-tekniken som finns Ipad Pro och Iphone 13-serien. Det är Apple-språk för skärmar med en så kallad adaptiv uppdateringsfrekvens på upp till 120 bildrutor/sekund. Det betyder att uppdateringen kan sänkas när det inte händer så mycket på skärmen för att spara på batteriet, och sedan ökas under gaming, videoredigering och andra krävande sysslor.

Apple har inte gått ut med vilken fast uppdateringsfrekvens som Ipad Air har, men uppgifter från IOS-utvecklare tyder på att rör sig om 60 bildrutor/sek.

Ai-kamera panorerar i videosamtal

Att Ipad Air saknar promotion är inget de flesta användare kommer att märka. Däremot undrar jag vad tekniken hade inneburit för batteritiden på den nya Ipad Air. Surfplattan presterar bra på den fronten (vi kommer till det senare), men vi vet också att möjligheten att variera skärmens uppdateringsfrekvens kan vara ett effektivt sätt att spara på batteriet.

Läs mer: Test: Iphone SE – ”Klår fortfarande Android – med en hårsmån”

I år har surfplattan också fått stöd för center stage, en funktion som använder maskininlärning och skärmkamerans vidvinkelobjektiv för att panorera kameran så att du och andra deltagare alltid är mitt i bild under videosamtalet.

Apples "mellansurfplatta" Ipad Air har uppdaterats. Största nyheten? M1-chipet, som är ett rejält prestandalyft. Foto: Kalle Wiklund

Den stora nyheten är, som sagt, att Ipad Air utrustats Apples M1-chip. Det är teknikbolagets första egenproducerade systemkrets, lanserade på Apples utvecklarkonferens för snart två år sedan. M1 finns en stor mängd Appleprodukter vid det här laget, och den variant som återfinns i Ipad Air är ett chip med åtta processor- och åtta grafikkärnor, samt 8 GB i en pool som delas mellan bland annat processorn och internminnet (unified memory).

Därför har Ipad Air M1-chipet

Sedan lanseringen av nya Ipad Air har många frågat sig varför Apple stoppar in M1-chipet i surfplattan och inte, tja, A15 Bionic som återfinns i Iphone 13-serien och höstens Ipad Mini.

På pappret har Apple M1 och A15 Bionic en del likheter: Bägge chipen är baserade på Arm-arkitektur, tillverkade i storleksordningen 5 nanometer, samt har skräddarsydda ai- och bildsignalsprocessorer.

Men chipen är uppbyggda på väsensskilda sätt, och anpassade för olika typer av enheter: Bionic-serien för mobiler och vissa surfplattor, M-serien för datorer eller datorliknande prylar.

Läs mer: Test: Macbook Pro 14 och 16 – ”Allt gammalt blir nytt igen”

Vi ska inte fördjupa oss i skillnaderna mellan chipen, men utifrån vad jag ser i Apples marknadsföring verkar det som att man har placerat M1 i Ipad Air av en mycket specifik anledning – och det handlar om GPU-kraft. Ombord på M1-chipet i nya Air finns åtta grafikkärnor, att jämföra med fem motsvarande kärnor hos A15 Bionic på Iphone 13 Pro-modellerna.

En arbetshäst i padd-format

Vad ska du ha all denna beräkningskraft till, då? Än en gång, tillbaka till Apples reklamfilmer i skimrande färger: Ipad Air ska vara kraftfull nog att arbeta på. Den kanske inte kan ersätta din laptop än, men ska kunna fungera som ett alternativ.

Gediget bygge. Ipad Air känns premium rakt igenom. På bilden syns också huvudkameran på 12 megapixel. Foto: Kalle Wiklund

Som exempel lyfter Apple fram beta-versionen av appen Sketchup. Det är ett 3d-program som används av arkitekter och designers för att skapa tredimensionella objekt, som föremål eller byggnader. 

Beta-versionen av appen flyter helt sömlöst på Ipad Air. Med hjälp av bildsignalprocessorn, ai-chippet och de extra grafikärnorna på M1 går det blixtsnabbt att skissa fram 3d-objekt på surfplattan, och sedan använda appens ar-funktion för att se hur dessa föremål passar i ett rum.

Läs mer: Test: Surface Laptop Studio – ”En Macbook Pro med Windows”

Eftersom Mac OS, Apples operativsystem för datorer, saknar stöd för penn- och fingerinmatning, kan Ipad Air också vara ett alternativ för de som prompt vill ha en Applepryl, men samtidigt kunna använda en smart penna för att rita, anteckna eller redigera bilder. Det sistnämnda fungerar riktigt bra när man vill ljusa upp eller lägga till filter i inzoomade partier av en bild, till exempel. Allt sker sekundsnabbt med Ipad Air.

Ingen laptop-ersättare – än

Dessutom har årets uppdatering av surfplattan fått en ny usb-c-port, som klarar av betydligt högre dataöverföringshastigheter än tidigare. Smidigt om man exempelvis arbetar med tunga prores-filer, som är Apples högkvalitativa videoformat.

Apples magic keyboard gör Ipad Air till en hybridmaskin mellan surfplatta och dator. Men tangentbordet är väldigt dyrt. Foto: Kalle Wiklund

Att surfplattan är kraftfull nog att arbeta på, säger dock inte mycket om hur väl anpassad den är för just det. Den största begränsningen här är Ipad OS, Apples operativsystem för surfplattor. Ja, jag har hyllat Ipad OS i tidigare recensioner, och bland annat lyft fram hur bra systemet fungerar när man kopplar till mus och tangentbord. 

Läs mer: Test: Sony Linkbuds – ”Jag älskar årets konstigaste hörlurar”

Även om Apple har fyllt Ipad OS med ett gäng smarta men inte unika funktioner för bättre multitasking (som att två appar kan köras sida vid sida), har jag fortfarande svårt att få till samma arbetsflöde på Ipad Air som på min dator. Det känns mer intuitivt att kunna växla mellan flera olika programfönster i en desktopmiljö.

"Känns liten att jobba på"

Storleken är också ett hinder. 10,9-tumsskärmen på Ipad Air känns helt enkelt för liten för att man ska kunna arbeta effektivt i flera fönster samtidigt. Till testenheten av Ipad Air skickade Apple också med 3 500 kronors-tangentbordet magic keyboard. Tangentbordet är prima, med en styrplatta som har utmärkt respons och knappar som är både sköna och klickiga. 

Ändå har jag svårt att skriva på magic keyboard – det blir en hel del feltryck. Snart fattar jag att det är beror på att surfplattan och tangenbordet är för litet, och att avståndet mellan knapparna är mindre än vad jag är van vid. Visst, det går att ansluta ett fullstort tangentbord via Bluetooth. Men då missar man lite poängen med att Ipad Air ska vara lätt och smidig att ta med sig.

När vi ändå är inne på begränsningar hos Ipad Air, vad talar egentligen för att man ska välja den modellen framför Ipad Pro eller Samsung Galaxy Tab S8? 

Billigare än Ipad Pro

Storebror Ipad Pro har, förutom promotion, också större skärm, mer lagringsminne och smidigare inloggning. Air-modellen saknar nämligen face id, det vill säga biometrisk inloggning med hjälp av ansiktsskanning.

Maskinen är istället utrustad med en fingeravtryckssensor (touch id) som är inbyggd i strömknappen. Inläsningen sker blixtsnabbt, men det känns lite bökigt att behöva lyfta handen från tangentbordet för att kunna logga in. En petitess kan man tycka. Men det stör mig.

Läs mer: Test: Motorola Edge 30 Pro – ”Marknadens snabbaste Android, till vrakpris”

Det tyngsta argumentet som talar för Ipad Air är prislappen. Surfplattan kan knappast kallas billig – startpriset ligger på cirka 7 500 kronor. Men det är fortfarande tusentals kronor mindre än vad en Ipad Pro kostar. Å andra sidan är tillverkaren, i klassisk Apple-manér, snål med lagringsminnet (64 GB) på den billigaste Air-modellen.

Tunn profil. Med en tjocklek på 6,1 millimeter och tyngd på drygt 460 gram är Ipad Air enkel att ha med sig. Foto: Kalle Wiklund

64 GB äts snabbt upp på en surfplatta, särskilt om man vill kunna redigera film på den. Den som vill ha mer lagringsminne måste välja 256 GB, och för modellen måste man snällt punga upp cirka 9 300 kronor. Ur den synvinkeln är det snudd på kriminellt att Apple inte gett Ipad Air-grundmodellen 128 GB i lagring, som exempelvis Samsung Galaxy Tab S8 har.

Tunga spelet flyter på felfritt

Majoriteten av användarna kommer att använda surfplattan till mindre beräkningstunga uppgifter (Office 365, jag tittar på dig), och en massa underhållning som webbsurf, strömmad musik och video, samt spel. Här räcker Ipad Air gott och väl till. 3d-grafiken i det erkänt krävande mobilspelet Genshin Impact flyter på som smältande strutglass en solig sommardag. Och detta utan att Ipad Air blir det minsta varm.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy S22 Ultra – ”Snygg men opraktisk”

Batteritiden är också imponerande. Under Ny Tekniks test får vi ut kring 10 timmars användningstid innan Ipad Air slocknar. För mig klarar Ipad Air sig igenom en arbetsdag på en laddning utan problem. Men det beror så klart på vad du vill använda “paddan” till.

10 timmars batteritid innebär också att Ipad Air presterar i linje med betydligt dyrare Ipad Pro-modellerna. Och det utan tidigare nämnda pro motion-teknik. 

Apples "snabbladdning" ett skämt

Desto sämre ställt är det med snabbladdning. Egentligen går det knappt att kalla Apples teknik för snabbladdning. I köpet av Ipad Air ingår en laddare med maxeffekt på 20W, men om du råkar ha en Macbook-laddare liggande där hemma går det att komma upp i 30W. Det är fortfarande betydligt långsammare än många Android-konkurrenter. Med Macbook-laddaren tar det strax under 60 minuter att få upp batteriet till 50 procent. Kom igen, Apple!

Omdöme: Så bra är Ipad Air

Så, vem är Ipad Air egentligen för? Och behövs verkligen all prestanda som den lilla plattan rymmer? Det enkla svaret är både nej – och ja. Majoriteten av användarna har ingen eller liten användning för åtta grafikkärnor när man surfar eller spelar Roblox. Jag är dessutom skeptiskt till om proffsanvändarna som Apple riktar sig till kan få ett vettigt arbetsflöde på en sådan liten skärmyta.

Surfplattan har biometrisk inloggning, men inte via ansiktsskanning (face id). Istället finns en fingeravtryckssensor på sidan av surfplattan. Foto: Kalle Wiklund

Läs mer: Test: Airpods 3 – ”Dags att steppa upp, Apple”

Å andra sidan är M1-chipet en garanti för att Ipad Air ska fortsätta att prestera riktigt bra under många år framöver.  Och den frågan, hur vi konsumerar elektronik och hur länge vi använder prylarna, kommer att spela en allt viktigare roll i framtiden.

Tre snabba om Ipad Air

Är Ipad Air vattentålig?
– Nix, pix. Tråkigt nog saknar Apples platta samma inkapsling och skydd mot damm och vatten som Iphone 13 har, t ex.

Har den här hörlursingång?
– Nej, nej och åter nej. Den som vill ansluta trådade hörlurar måte dessutom skaffa en usb-c-adapter.

Hur är ljudet på surfplattan?

– Ipad Air har stereoljud, och levererar bra efter förutsättningarna (relativt liten, tunn enhet). Men jag önskar att ljudet var fylligare och mer levande. Ibland kan det kännas lite tunt, helt enkelt.

Ipad Air (femte generationen)

Testad: 22-03-30

Skärm: 10,9 tum, lcd, 2360 × 1640 pixlar, p3, truetone, 500 nits.

Mått: 247,6, 178,5, 6,1 millimeter. 

Vikt: 461 gram (wifi), 462 gram (5g).

Operativsystem: Ipad OS 15.4.

Systemprocessor: Apple M1

Arbetsminne: 8 GB (inofficiella siffror).

Lagring: 64/256 GB.

Kamera: 12MP, ƒ/1,8-bländare, 4K-video, autofokus, optisk bildstabilisering.

Skärmkamera: 12MP, ƒ/2,4-bländare, 122 graders bildvinkel, hd-video (1080p).

Batteri: 28,6 Wh (inofficiella siffror), snabbladdning i 20W.

Anslutningar: 5G (sub-6 GHz), wifi 6, Bluetooth 5.0, usb-c.

Pris: Från 7 495 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Ipad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt