Test: HP S430C – ”En mäktig upplevelse”

2020-02-15 06:31  

Stundtals stökig, stundtals mäktig, oftast trevlig, skriver Ny Tekniks Viktor Krylmark som under en månad har testat HP:s nya jätteskärm S430c Curved Ultrawide.

HP S430c Curved Ultrawide är en välvd bildskärm från HP. 43,4 tum bred. Jag har jobbat med den i en månad och ska nu berätta hur det var.

Jag kände mig snurrig de två första dagarna, trodde att jag höll på att bli sjuk. Men jag kunde ganska snabbt koppla yrseln till skärmen. På samma sätt som när man får nya glasögon så behövde ögat vänja sig vid att plötsligt titta på en välvd skärm.

Det var också ovant att ha allt på en och samma skärm. I vanliga fall har jag två skärmar bredvid varandra när jag jobbar. Med två skärmar är det också lättare att organisera jobbet. Med en stor skärm upplevde jag att min arbetsyta var mer stökig vilket möjligen också sänkte produktiviteten i början.

Läs mer: Test: ”Flic är något man egentligen klarar sig utan”

Men precis som med den välvda tekniken var det här något jag med tiden vande mig vid – och lyckades även få struktur och ordning i det stora kaoset. Det var även en fröjd att dra upp ett program som Photoshop stort över skärmen.

Så här kan en artbetstation med skärmen HP S430C se ut. Foto: Viktor Krylmark

Eftersom skärmen är så otroligt bred är det lätt att missa notiser. Mejl, Slack och så vidare. De poppade liksom fram i min döda vinkel.

Det här är väl egentligen en bra grej rent produktivitetsmässigt, men också störande ur samarbetsperspektiv. En stor fördel med den enorma skärmen är att man faktiskt blir avskärmad från oväntade och störiga moment i det öppna kontorslandskapet som annars kan fånga ögats uppmärksamhet.

Läs mer: Test: Ipad (2019) – ”Äntligen lite valuta för pengarna, Apple”

Hur är bildkvaliteten? Jag tyckte det var svårt att hitta det perfekta läget framför skärmen. Det blev lätt att skärmens färger tonades och blev för ljusa om jag satt fel. Det upplever jag inte riktigt med en normalstor och platt bildskärm. Och ärligt för att vara en så pass stor skärm med imponerande välvd teknik så är bildkvaliteten inte superimponerande. Den är 4k – men känns ändå inte alls lyxig.

Spel då? Det här är inte i första hand en spelskärm, men alla behöver vi våra pauser och varför inte nyttja en sådan till att spela lite. Förutsatt att man hittar spel som har stöd för den här bredden så står man inför en häftig spelupplevelse, mäktig, för att tala klarspråk. Det har ändå nått att bli helt omsluten av ett spel.

Tydlig böj när man ser HP S430C uppifrån. Foto: Viktor Krylmark

Det här var inget jag hade nytta av, men det ska sägas att skärmen erbjuder något som kallas för HP Device Bridge. Det innebär att man kan koppla in två datorer på samma skärm och styra dessa sömlöst med ett och samma tangentbord och mus.

I SVT-serien ”Rapport från 2050” använder de sig av en liknande stor välvd skärm. Jag kan väl förstå varför man visualiserar framtiden med den. Men om det är framtiden? Tveksamt. Jag skulle snarare lägga mina två cent på att vi i framtiden använder oss av skärmar man fäster på ögonen. Men vad vet jag.

Sammanfattning: Jag vet inte hur nödvändig en så här stor skärm är egentligen. Jag blev inte bättre på mitt jobb, jag blev inte bättre på spel. Däremot störde omvärlden inte lika mycket vilket gjorde det lättare att fokusera. Skärmen är fin att titta på och fin att ha på sitt skrivbord – och det är ju värt någonting. Skulle jag stå inför ett val en ultrastor skärm eller två mindre – ja då skulle jag välja en stor.

Specifikationer: HP S430C

Storlek bildskärm: 110,24 cm (43,4 tum).

Upplösning: 4K uhd 3840 x 1200 vid 60hz.

Svängningsvinkel och lutning: -5 till +20 grader.

Bildskärmstyp: VA med led-belysning.

Portar: 1 ljud. 4 USB 3.1.

Skärmegenskaper: Antireflexbehandlad, Asset Control, Språkval, led-bakgrundsbelysning, Skärmkontroller, Plug and play, Användarreglage, Justerbar höjd.

Strömförsörjning: Inspänning, 100 till 240 vac.

Strömförbrukning: Max 220w, 80w standard och 0,5w i viloläge.

Vikt: 14,3 kg.

Mått: B: 105,7, D: 14,08, H: 36,19 cm.

Pris cirka: 12 499 kronor.

Viktor Krylmark

Mer om: HP Test

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt