Test: Galaxy Tab S8 Ultra – ”Som en gigantisk mobil”

2022-07-01 07:00  

14,6-tummaren Galaxy Tab S8 Ultra är ett rytande prestandamonster. Synd bara att Samsung inte fått till en surfplatta som kan levererar en mer datorliknande upplevelse, skriver Kalle Wiklund.

Vad är en dator? Den frågan blir svårare att besvara. Den smarta mobilen du har i fickan? Den ser inte ut som dator i klassisk bemärkelse, men i dag förväntar sig många att nallen ska klara av de flesta vardagssysslorna som tidigare sköttes på en bärbar eller en stationär dator.

Målet: Det bästa av två världar

Hybridprylar, två-i-ett-maskiner, siktar på att vara den felande länken mellan mobila enheter och datorer. Ta det bästa från mobilvärlden, som appar, pekskärmar och en slimmad formfaktor, och kombinera det med en användarupplevelse som påminner mer om en dators.

Läs mer: Galen idé: Fusiondrivet jätteflygplan efter svenskt koncept

Microsoft har sysslat med hybridprylar i evigheter (sedan 2012). Under de senaste åren har Apple blivit alltmer framgångsrika med satsningen på Ipad Pro-serien och Ipad OS, en skräddarsydd version av det mobila operativsystemet.

Klart att Samsung också vill ha en bit av samma kaka. 

“Smått fantastisk skärm”

Det sydkoreanska företaget har lång erfarenhet av att bygga kapabla surfplattor, såväl klassiska ”padd-konkurrenter” som hybridenheter. När Galaxy Tab S8-serien lanserades tidigare i vår, var det tydligt att man siktar på att ta nästa steg i surfplatteutvecklingen.

Bjässe. Med en skärm 14,6 tum är Galaxy Tab S8 Ultra ingen liten surfplatta. Foto: Kalle Wiklund

Värstingmodellen Samsung Galaxy Tab S8 Ultra är ett tydligt exempel på det. Med en skärmstorlek på 14,6 tum är S8 Ultra lika stor som på många laptopdatorer. Byggkvaliteten är utmärkt, och känns väldigt lyxigt. Surfplattan är tillverkad i matt aluminium, och den har nästan inga skärmkanter alls. 

Amoled-skärmen är smått fantastisk, med ur-fina färger, avgrundsdjup svärta och en strålande kontrast. Skärmens bildformat (16:10) späder på känslan av att man har en dator framför sig när man använder Tab S8 Ultra i landskaps-läge (liggande, det vill säga). 

Surfplattan körs med operativsystemet Android 12 och gränssnittet One UI 4,1. Samsung har lagt till ett par funktioner i gränssnittet som är surfplattespecifika, och som ska göra Tab S8 Ultra mer datorlik.

Läs mer: Ios 16, M2 och Macbook Air – här är nyheterna från WWDC 2022

En av dessa är särskilt split-screen-läge. Med det aktiverat kan man ha upp till tre programfönster igång samtidigt, sida vid sida – med ett större fönster och två mindre staplade på varandra. Finessen fungerar bra, och är praktisk om man vill använda surfplattan mer som ett arbetsverktyg.

“Second screen” är en annan funktion som gör det möjligt att använda plattan som en extern skärm till din pc-dator. Smart – men för att få detta att funka krävs en dator med Wireless display-stöd och Windows 10 v.2004 eller senare installerat.

Vråldyrt tangentbord

Det finns också ett Samsung-tillverkat tangentbord som tillbehör, kallat Book Cover Keyboard. Tangentbordet kopplas till Tab S8 Ultra med hjälp av en liten dockningsport på ena långsidan av surfplattan. Själva anslutningen är väldigt enkel och smidig. Book Cover Keyboard har också Bluetooth-stöd, och kan således länkas ihop med upp till tre (3) Samsung-enheter.

Samsungs egna tangentbord är fullstort, och riktigt skönt att skriva på. Men det kostar skjortan! Foto: Kalle Wiklund

Book Cover Keyboard har ett gäng fördelar, men också en del tydliga nackdelar. Modellen som är anpassad för Tab S8 Ultra är stor – vilket gör att utrymmet mellan knapparna är som på ett fullstort tangentbord till en vanlig dator. Det gör att det är skönt och enkelt att skriva på surfplattan. På en del andra plattor (ja, Ipad Air, jag tittar på dig!) är tangentborden för små, vilket leder till en hel del felskrivningar när fingrarna snubblar över knapparna som sitter lite för nära varandra. 

Läs mer: Här är allt vi vet om lanseringen av mobilen Nothing Phone (1)

Book Cover Keyboard har också en stor styrplatta som är väldigt responsiv. Tangenterna är bakbelysta i tre ljusnivåer, och det finns en hel rad med funktionsknappar. I de bästa stunderna känns det som att man sitter vid en dator när Book Cover Keyboard är inkopplat.

En rejäl styrplatta gör det enkelt att kontrollera muspekaren på surfplattan. Foto: Kalle Wiklund

I köpet ingår också en penna (S Pen), som är tillverkad med samma teknik som pennorna till Samsungs telefoner. Pennan har ett gäng smart funktioner, känns responsiv och är riktigt bra för exempelvis anteckningar.

Samsungs tangentbord är dock mycket dyrt – modellen till Tab S8 Ultra går loss på cirka 3 700 kronor. Det är också rätt klumpigt. Men det största problemet är själva stödet. Det är ett ben som fälls ut från den del av tangentbordet som fästs på surfplattans baksidan.

Galaxy Tab S8 har ett inbyggt ställ där vinkeln justeras genom att det fälls ut. Foto: Kalle Wiklund

Vinkeln går att justera, men upplägget gör att det är rätt svårt att kunna använda Tab S8 Ultra om man exempelvis har den i knät. Apple, vars surfplatte-tangentbord också är vråldyrt, har valt en annan lösning där plattan fästs med magneter och kan lutas utan att vinkeln på stödet måste ändras.

Jag säger inte att Samsung bör kopiera Apple, men just placera-i-knä-testet är lite av en vattendelare när det gäller hybridprylar.

Mer surfplatteanpassning behövs

Överlag känns det som att Samsung, och Google för delen, behöver bli bättre på att skräddarsy den surfplatteanpassade versionen av Android. Funktioner som tidigare nämnda split-screen-stöd är jättebra, men det behövs mer av den varan. 

Auto framing är en annan finess som går i den riktningen. Den använder surfplattans två skärmkameror för att anpassa bildvinkeln om flera personer än en (1) är med i ett videosamtal. På pappret ska vinkeln kunna justeras för att hålla bägge personerna i fokus, men i praktiken fungerar inte alltid så bra.

Läs mer: Miljontals Ipad-ägare snuvas på ”drömfunktion” 

Skärmkamerorna, bägge på 12 MP, finns det däremot lite att klaga på. Bildkvaliteten är överlag mycket bra. Tiden då surfplattor hade undermåliga kameror är över. Det har vi digitaliseringen och allt distansarbete att tacka för.

På fronten finner vi två 12 MP-kameror som lämpar sig väl för videosamtal. Foto: Kalle Wiklund

På baksidan av plattan finns två kameror på 12 respektive 6 MP. Bildkvaliteten blir oftast rätt bra. Foto: Kalle Wiklund

Skärpning, Google!

Sammantaget känns det alldeles för ofta som att man sitter med en helt enorm mobiltelefon framför sig, i stället för en surfplatta som funka som ett datoralternativ.

Det blir extra tydligt så fort du vill använda Samsung Galaxy Tab S8 Ultra i porträttläge. 16:10-bildformatet fungerar helt enkelt inte särskilt bra när surfplattan är i stående läge. Det blir varken hackat eller malet – och det känns som att Samsung måste hitta en smartare gränssnittslösning för hur fler appar ska kunna surfplatteanpassas på ett bättre sätt.

Problemet är dock inte begränsat till Samsung – det här är något som Google bör adressera. Det har gjorts flera försök att optimera Android för surfplattor, men det finns mycket jobb kvar att göra.

"Tung och otymplig"

S8 Ultra är inte heller särskilt bekväm att hålla i porträttläge under längre stunder. Plattan är för tung och otymplig. Synd – för den utmärka 14,6-skärmen lockar till e-bok- eller magasinläsning i soffan.

Samsungs tangentbord till Tab S8 Ultra har en prislapp på 3 700 kronor. Foto: Kalle Wiklund

4 nm-chipet Snapdragon 8 Gen 1 med 12 GB i RAM är kraftfullt nog för att Tab S8 Ultra ska klara av i stort sett alla arbetsuppgifter man kastar på den – oavsett om det gäller 3d-spel, enklare foto- och videoredigering eller kontorsarbete i Officepaketet med flera programfönster öppna samtidigt.

Slimmad profil. Galaxy Tab S8 Ultra är en tunn platta. Foto: Kalle Wiklund

Det samma gäller batteritiden. Visst, det enorma 11 200-mAh-batteriet borgar för en lång användningstid. Men ett gäng batterioptimeringsfinesser och medieacceleratorer i mjuk- och hårdvaran hjälper till att hålla surfplattan vid liv länge. Cirka 90 minuter av strömmad film ”kostade” bara 16 procent av batteriet i vårt test. Däremot märker vi att vissa 3d-spel och framför allt videosamtal är betydligt tuffare mot batteriet. 

Omdöme: ”Samsung har en bit kvar”

Totalt fick vi ut drygt 12 timmars användningstid (surf, spel och lättare kontorsarbete) med S8 Ultra. Det är riktigt bra. När batteriet väl är dränerat kan plattan snabbladdas med en effekt på upp till 45W. Det är snabbare än Apple, men det tar fortfarande lång tid att fylla hela det stora batteriet.

Kamerahuset på baksidan av Tab S8 Ultra. Foto: Kalle Wiklund

All prestandakraft i världen råder inte bot på känslan av att man då och då sitter med en telefon i Belgian Blue-storlek. Galaxy Tab S8 Ultra är ett viktigt steg på vägen, men Samsung har en bit kvar innan bolagets surfplattor på allvar kan börja fylla gapet mellan mobilen och datorn.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Testad: Juni 2022.

Operativsystem: Android 12, One UI 4,1.

Skärm: 14,6 tum, super-amoled, 1848 x 2960 bildpunkter, 120 Hz, HDR10+.

Mått: 326,4 x 208,6 x 5,5 mm.

Vikt: 726 g.

Chip: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm).

RAM: 8/12/16 GB.

Lagring: 128/256/512 GB.

Kamera: 12 MP, 6 MP, 12 MP x 2 (frontkamera).

Batteri: 11 200 mAh.

Snabbladdning: 45W.

Portar: USB C, ingen hörlursingång.

Pris: Från cirka 10 700 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Samsung Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt