Test: Bang & Olufsen Beosound Level – ”Musik blir kul och vacker”

2022-09-05 16:08  

Glädtårarna är inte långt borta när Ny Tekniks Viktor Krylmark testar superlyxiga högtalaren Beosound Level. 

De danska Bang Olufsen har släppt en trådlös, smart högtalare vid namn Beosound Level. Denna pjäs går loss på nära 17 000 kronor. Hur är det att leva med en dyrgrip som den i sitt hem?

Ljud 

När jag tänker efter har jag kanske onödigt många högtalare i mitt hem. Det är en Audio Pro T10, det är två Google Nest och en Ikea-högtalare. 

Tidigare har jag ansett att de levererar bra ljud. Men när Beosound Level spelade sina första toner förändrades allt.

Läs mer: Test: Sony Linkbuds – ”Jag älskar årets konstigaste hörlurar”

Det är så här musik ska låta. Jag spelar mina favoritlåtar. De låter annorlunda – och bättre. Jag har aldrig varit i en musikstudio men det känns som att jag är i en nu. Att musiken låter som artisterna vill att de ska låta. Det kanske låter smetigt – men det är häftigt att plötsligt bjudas på en så mäktig ljudupplevelse. Basåtergivningen är otrolig.

Bang & Olufsens högtalare Beosund Level. Foto: Bang & Olufsen

Den ljudupplevelsen uppstår av två fullregisterelement om 2 tum, två bashögtalare om 4 tum samt diskanter (dubbel uppsättning) om 0,8 tum. Det i sig är inte den biffigaste uppsättningen man hört talas om, men det gör bara det hela än mer imponerande. 

Design 

Den är verkligt läcker. Minimalistisk. Andas kvalitet. Det här är lika mycket en inredningsdetalj som en högtalare.  

Frontpanelen i trä känns exklusiv. Chassit med guldfärgad aluminium spelar fint ihop med fronten.  

Det här är helt enkelt trevligare än plast – som annars är ett vanligt val av material på högtalare. Jag är såld, det här är en designmässig fullträff!

Bang & Olufsens högtalare Beosund Level. Foto: Bang & Olufsen

På högtalarens ovansida finns en touchpanel för att styra högtalaren. Mer om det under funktion nedan. 

Högtalaren kan man placera stående, liggandes eller hänga den på väggen. Vill man göra det senare måste man köpa till ett separat väggfäste. 

Funktion 

Jag skulle själv aldrig få för mig att ta med mig en högtalare i den här prisklassen till parken, eller stranden. Men portabiliteten är ett trevligt inslag i hemmet. Jag kan helt enkelt ta med den till vilket rum jag vill för lyssning. Speltiden på batteri är upp till 16 timmar. Ett urladdat batteri tar tre timmar att ladda fullt, och 2 timmar att ladda 80 procent. 

En kul detalj med högtalaren är att det är en smart wifi-högtalare. Att synka den med mitt Google-hem är en baggis. Högtalaren svarar snabbt på mina röstkommandon. ”Spela lite musik”, ”Sätt en timer på..” och så vidare. 

På högtalarens ovansida finns en remsa av touchknappar. Några av dem är mer självförklarande än andra. Till exempel play/pause, byta låt, höja och sänka ljudet, man fattar.

Bang & Olufsens högtalare Beosund Level. Foto: Viktor Krylmark

Längst till vänster finns fyra touchplattor där man själv kan bestämma vad de göra. När jag fick högtalaren fanns några radiostationer förinställda. Men genom att hålla ned en knapp kan man välja fritt, till exempel kan du be högtalaren att berätta vad det ska bli för väder, eller vad som är senaste nytt. Det måste inte vara musik alltså. Nästa gång då du snabbt trycker på den knappen får du en väderleksrapport.  

Men om du nu ändå vill ha musik kan du utöver vanliga radiokanaler även synka Spotify connect och styra så att högtalaren spelar din favoritspellista, eller liknande. Spotify connect är alltså ett sätt för en användare att fjärrstyra lysningen på en annan.

Läs mer: Test: Bowers & Wilkins PI7 – ”Tar det trådlösa ljudet till nästa nivå”

Utöver att den är Google-kompatibel fungerar den även med Apple Airplay 2. 

Man kan koppla ihop sin Beosound Level med Bang & Olufsen-appen. Här kan du göra eq-justeringar, se batteristatus, ändra dina favoritknappar, sättra alarm och så vidare.  

Appen är oftast smidig. Men ibland måste jag starta om högtalaren för att appen och högtalaren ens ska börja prata med varandra. Och det är som du förstår bara irriterande. 

Bortser vi från app-strul är det här en funktionell högtalare – den låter inte bara bra alltså. 

Omdöme 

Det är svårt att sätta ett omdöme utan att nämna prislappen.  

Beosound Level kostar 16 990 kronor. Det är jättemycket pengar. Samtidigt kostar en ny Iphone 13–14 000 kronor – och den har en livstid på strax över två år? Jag förutsätter att högtalaren har längre livstid än så. 

Det är dessutom lika mycket en inredningsdetalj som en riktigt bra högtalare. Och vad jag förstår betalar folk mycket för inredning. 

Bang & Olufsens högtalare Beosund Level. Foto: Viktor Krylmark

Jag kan inte nog understryka hur bra den här låter – trots att den är relativt nätt. Musik blir kul! Vacker. Och det faktum att den är smart gör att den känns given i dagens moderna hem. 

Det är också trevligt att den är portabel. Det vill säga du kan enkelt flytta runt den i hemmet – och min känsla är att den passar in var den en placeras. 

Så: Är det här en riktigt bra högtalare? Ja. Skulle jag vilja köpa en? Ja. Det är bara att börja spara, antar jag.  

Fakta Beosound Level 

Testad: Sommar 2022.

Mått (L x H x D): 34,8 x 23 x 5,6 cm 

Vikt: 3,3 kg

Röststyrningsassistent: Google Assistent

Batteritid: Upp till 16 timmar. Uppladdningsbart litiumjonbatteri (går att byta ut)

Frekvens: 50 Hz – 22 000 Hz

Multiroom: Ja

Strömningsformat: Bluetooth in, Wifi, Airplay 2, Chromecast och Spotify Connect.

Pris: 16 990 kronor. Eller 11 450 för färgvalet Natural. Men då ser den ut som vilken högtalare som helst.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt