Test: Bang & Olufsen Beoplay Ex – är de värda 4 000 kronor?

2022-07-17 07:00  

När Bang & Olufsen släpper ett par trådlösa in-ears för 4000 kronor, ja då spetsar man öronen. Men hur bra låter dessa lyxlurar? Viktor Krylmark har testat.

Jag upplever att danska Bang & Olufsen har haft lite svårt att sätta en identitet för sina trådlösa in-ears. Föregångaren Beoplay EQ var ett par runda snäckor, en design som kändes unik. Nya Beoplay Ex, som testas här, är en mer slimmad pjäs – och här är det uppenbart att man har tagit inspiration av Apple, ja, jag syftar på den där pinnen. Onödigt ängsligt för de danska ljudproffsen. Jag gillar materialvalen dock. Aluminium och glas – det känns som hög byggkvalitet och lyx.

Även om jag tycker att designen känns ängslig så sitter lurarna bra i öronen. Utöver ett par gummiproppar ingår även ett par pluggar med minnesskum, om man föredrar det. Hörlurarna är ip54-klassade. Det innebär att de är svett- och stänktåliga. 

På tal om ljudproffs. Vad bra de här lurarna låter. Bolaget mäter sig helt klart med premiumtillverkare som Sony och Sennheiser. Men jag tycker inte riktigt man når upp till audiofil-kollegan Bowers & Wilkins och deras PI7. När jag testade dem blev jag golvad av hur bra de lät. Det blir jag inte när jag testar Beoplay Ex – men visst håller de riktigt hög nivå. 

Så får du mest tryck i lurarna

Parkopplingsproceduren mellan hörlurarna och mobilen är inga problem. Det flyter på enligt förväntan och i den tillhörande appen kan jag dels justera EQ, dels lära mig mer om hur jag styr hörlurarna. Det vill säga vad som händer när jag trycker på touchplattorna på hörlurarnas utsida. Plattorna fungerar, men det gäller att pricka rätt, en halvträff på sensorn, ja då händer ingenting.

Bang & Olufsen Beoplay Ex Foto: Bang & Olufsen

Apropå equalizer, i appen finns några förinställda lyssningslägen. Personligen föredrar jag ”sportläget”, där blev det mest tryck i lurarna. Men här är det tycke och smak som gäller. 

Mikrofonerna är riktigt bra, inga konstiga metalliska ljud som släpar. Så för långa videomöten eller liknande kommer de att fungera kanon. Detta har vi väl pinnarna i hörlursdesignen att tacka. Ja, de fyller en funktion och är matade med sex mikrofoner – smarta nog att reducera bakgrundsbuller. Samtalskvaliteten sjunker dock så fort du är på språng. Likt många andra tillverkares lurar så har Beoplay Ex svårt att hantera samtal när det blåser. 

Hörlurarna är utrustade med adaptiv aktiv brusreducering (ANC). Det vill säga, hörlurarna följer det omgivande ljudet och stöttar upp (dämpar) vid behov. Jag har testat och testat och testat denna funktion. Men jag tycker inte att den är bra. Visst, bruset dämpas lite. Men inte alls så som jag förväntar mig att en så här dyr lur ska klara av. Om jag återigen ska jämföra med audiofil-kollegan B&W så förlorar Beoplay Ex även den här kampen.

Smidigt och enkelt är det dock att växla mellan lyssningslägena – och genomlyssning funkar toppen om du vill prata med någon du möter eller liknande.

Tuff konkurrens

Batteritiden är helt okej, så länge du inte använder dig av ANC. Utan får du lyssningstid upp till 8 timmar, med ANC upp till 6 timmar. Här är man inte bäst i klassen.

Bang & Olufsen Beoplay Ex Foto: Bang & Olufsen

Det är svårt att ignorera det faktum att Beoplay Ex kostar över 4 000 kronor. Med tanke på konkurrensen på hörlursmarknaden tycker jag också att det är svårt att motivera varför dessa skulle vara värda just det. Som jag skrev tidigare. Ljudmässigt tangerar de konkurrenter som Sony och Sennheiser. Men med dessa får du också riktigt bra ANC och bättre batteritid.  

Dessutom till ett lägre pris. 

Fakta: Bang & Olufsen Beoplay Ex

Bluetooth: 5.2

Aktiv brusreducering: Ja

Frekvens: 20-20 000 Hz

IP-klassning: IP57

Kodekar: Aptx, Adaptive , SBC, AAC

Batteritid: Lyssningstid 6 timmar + 9 timmar med laddningsasken (med ANC aktiverad)). Eller 8 timmar + 12 timmar utan ANC.

Vikt: Varje lur väger 6 gram. Laddningsasken (utan hörlurar i) väger 53 gram

Laddning: USB-C eller trådlös Qi

Testade: Juni 2022

Pris: 4 200 kronor

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt