Test: 5 träningshörlurar (trådlösa in ears) – ”Svårslagna inom segmentet”

2020-09-25 12:00  

Ny Teknik har testat fem hörlurar av modellen trådlösa in-ears – avsedda för träning eller en aktiv livsstil. Viktor Krylmark utser en vinnare – men kommer också fram till att ett av paren hade han helst tappat bort.

Sony WF-SP800N. Foto: Viktor Krylmark

Test: Sony WF-SP800N – ”Bra, men hur är det egentligen med parkopplingen?”

Jag såg väldigt mycket fram att testa dessa tjusiga träningshörlurar från Sony. För ganska exakt ett år sedan provade jag deras premiumproppar WF-1000XM3. Ett par riktigt bra hörlurar – med några minus. Jag reagerade bland annat på att de satt ganska långt från huvudet och kändes klumpiga. Hur skulle det bli nu med ett par liknande proppar – men som också var rustade med vingar?

Ganska bra. Precis som WF-1000XM3 sitter WF-SP800N ganska långt ut. Men det är noll och ingen risk att tappa dem – vingarna gör jobbet. Det medföljer också fler storlekar på silikonpropparna och vingarna.

Sonys patenterade premiumljud går att känna igen (även om WF-SP800N ligger snäppet efter flaggskeppslurarna). Allt är frid och fröjd och jag tar ut dem på första löprundan.

Det här är problemen börjar.

Läs mer: Test: Airpods Pro – dyr men grym brusreducering

Bara tio minuter in tappar hörlurarna kontakten med min telefon (Oneplus 8 Pro). Störigt så klart, men jag tänker att det är engångsföreteelse. Men vid nästa löprunda händer det igen. Vad i. Okej. Det får bli en fabriksåterställning och parkoppling på nytt. Men hörlurarna tappar ständigt kontakten med min telefon. Både i löparspåret och stillasittande hemma i soffan.

Därför blir det svårt att recensera WF-SP800N. Hade jag en defekt testprodukt? Eller har de faktiskt problem med blåtanden?

Alla andra ingredienser för ett par riktigt bra hörlurar avsedda för träning finns där. Bra batteritid, högklassigt ljud med aktiv brusreducering. De är dessutom IP55-klassade, det betyder att de tål damm, svett och vatten.

I den tillhörande appen kan du justera ljudet med equalizern (höja och sänka volymen i ett utvalt frekvensområde), justera brusreduceringen och ställa in vad du vill att touchknapparna på sidan av öronsnäckorna ska göra. Till exempel besvara samtal, byta låt och så vidare.

Jag tycker att hörlurarna är snygga. Men jag är inte lika imponerad av laddningsasken. Den är stor och klumpig.

Så vad blir slutordet? Förutsatt att parkopplingsproblemet inte är ett problem för hela serien, utan bara kopplade till mina testlurar, ja då kan jag varmt rekommendera WF-SP800N. Är det däremot ett problem för produkten i stort – ja då gör man bäst i att avstå.

FAKTA: Sony WF-SP800N

Modell: Trådlösa in ears, med aktiv brusreducering.

Batteritid: 9 timmar.

Anslutning: Bluetooth 4.1.

Frekvens: 20-20 000 hz.

Vikt: 19 gram (båda hörlurarna tillsammans).

IP-klass: IP55.

Färger: Svart, vit och blå.

Lanserade: 2020.

Pris cirka: 1 700 kronor.

Bose Soundsport Free. Foto: Viktor Krylmark

Test: Bose Soundsport Free – Nej, det här var ingen höjdare

”Lätt att älska – svår att förlora”, står det när jag lyfter locket på kartongen. Där inne ligger en telefonstor laddningsask, och i dem Bose träningshörlurar Soundsport Free. Det känns ju hyfsat lovande.

Men efter att ha testat dessa lurar känner jag noll kärlek för dem. Och jag önskar att jag tappat bort dem. Jag ska försöka förklara varför.

• Ljud. Det går att känna igen, det är bra. Bose kan ljud. Men om jag ska bibehålla den känslan förutsätter det att jag befinner mig någonstans där det är tyst runt om mig. På cykeln äts podden upp av trafikbuller och vind. På gymmet letar sig den inte alltid så älskvärda gymmusiken in. Visst, de här lurarna är inte rustade med aktiv brusreducering. Men jag har testat andra hörlurar med samma förutsättningar som klarar dessa prövningar betydligt bättre.

• Design. Varför är hörlurarna byggda så att de sitter så långt ut från huvudet? Obegripligt. De sitter som de ska i öronen, och trillar inte ut. Men det känns som att de ska göra det eftersom de sitter anmärkningsvärt långt ut. Det här förklarar också varför alla reklambilder på Bose-lurarna jag sett är tagna från sidan. När vi ändå är inne på design. Laddningsasken – på tok för stor. Hur kan den vara byggd för att ha med sig?

• Funktion. Det finns inte så mycket till funktion. Bose har fokuserat på det mest basala. Du kan höja och sänka ljudet. Byta låt, pausa och starta det du lyssnar på. Men det är allt. Och det är väl okej med tanke på att det är ett par träningshörlurar. Men jag hade uppskattat om knapparna var lättare att trycka på. De är svåra att komma åt, och fördröjningen mellan tryck och aktion är för lång.

Läs mer: Test: Svenska Urbanista London utmanar Apple Airpod Pro

Det ska sägas att hörlurarna lanserades 2017 – och mycket har hänt med tekniken sedan dess. Men priset ligger ändå runt 2 000 kronor, vilket känns som ett hån mot världens alla hörlursbärare.

Nyligen lanserade Bose en uppföljare i sportsegmentet, som går under namnet ”Sport Earbuds”. Dessa fanns tyvärr inte att tillgå vid testtillfället. Bose hävdar att de är ”helt ombyggda för att producera fantastiskt ljud från mindre, smalare höljen”.

När jag läser det fylls jag med samma känsla som när jag öppnade locket på föregångarens kartong. Det känns lovande.

Bose Soundsport kommer fortsatt finnas ute till försäljning. Men jag tycker ingen ska köpa dem.

FAKTA: Bose Soundsport Free

Modell: Trådlösa in ears.

Batteritid: 5 timmar.

Anslutning: Bluetooth 4.1.

Frekvens: -

Vikt: 18 gram.

IP-klass: IPX4.

Färger: Svart, vit, blå, röd, gul, orange och lila.

Lanserade: 2017.

Pris cirka: 2 000 kronor.

Jaybird Vista. Foto: Viktor Krylmark

Test: Jaybird Vista – har vi en vinnare här?

Jag har ingen erfarenhet av Jaybird sedan tidigare. Därför kändes det extra spännande att se vad den amerikanska tillverkaren hade att bjuda på.

Ganska mycket visade det sig. Jaybirds träningshörlurar blev snabbt en favorit. Laddningsasken är liten, hörlurarna nätta, ja de väger bara 6 gram styck. Startsträckan från uppackade till parkopplade och redo att användas var smidig.

Den tillhörande appen är fantastisk. Jag har testat en rad hörlursappar, men Jaybirds sticker ut. De har utöver vettiga funktioner även lyckats bygga in känslan av kul.

Här kan du välja mellan ett gäng förinställda eq:s med snärtiga namn, men du kan också ställa in en helt personlig sådan. Det gör man genom att lyssna på en rad toner och följer appens instruktioner.

Läs mer: Test: Sennheiser Momentum True Wireless 2 – ”Jättebra ljud, men är de värda pengarna?”

Skulle du tappa bort dina hörlurar så kan du med hjälp av appen hitta dem. I appen kan du också bestämma vad knapparna ska göra, om du inte är nöjd med det förinställda inställningarna. Finare funktioner som aktiv brusreducering har hörlurarna dock inte begåvats med.

Om det är tack vare appens equalizer eller tekniken i hörlurarna låter jag vara osagt, men jag gillade ljudet i hörlurarna. Basen var on top – och det är ju inte ledsamt alls i löparspåret. Fin bredd på ljudet i nätta öronsnäckor – men inte så pass vassa att de når upp till storspelare som Sennheiser Momentum TW 2. De rör sig å andra sidan inte heller inom samma segment.

Hörlurarna är IPX7-klassade. Det vill säga vattentäta ner till 1 meters djup. Pluggarna och vingarna kommer i tre storlekar och är därför gjorda av gummi. Materialvalet kan göra dem lite hala. De riskerar inte alls att trilla ur – men gör du till exempel situps är det lätt hänt att de glider lite snett i örat.

Knapparna på utsidan är liksom dolda i designen, vilket ju är snyggt. Men de är inte så funktionella. Man måste trycka ganska hårt för att något ska hända. Det är inte helt skönt för örat.

På det stora hela: Jaybird Vista är svårslagna inom segmentet sport. Här var vi en trevlig träningskamrat. Nätta, vattentäta hörlurar med en tillhörande rolig app, fin batteritid och go bas – det räckte för att få mig på fall.

FAKTA: Jaybird Vista

Modell: Trådlösa in ears.

Batteritid: 6 timmar vid användning. Ytterligare 10 timmar med laddningsfodralet.

Anslutning: Bluetooth 5.0.

Frekvens: 20 Hz–20 kHz

Vikt: 12 gram (2 x 6).

IP-klass: IPX7.

Färger: Svart, grå, grön och blå.

Lanserade: 2019.

Pris cirka: 1 500 kronor.

Jabra Elite Active 75T. Foto: Viktor Krylmark

Test: Jabra Elite Active 75T – Kvalitetslurar – men hur är det med passformen?

"Säker passform för en aktiv livsstil", säger de. ”Gör vad som helst, utan att oroa dig för att förlora en hörsnäcka”, säger de. Ändå tvingas jag föra mina händer till öronen titt som tätt under träningspasset. För i mina öron vill de inte riktigt sitta som en smäck – oavsett storlek på silikonpropp.

Jag har testat Jabra-lurar förut och precis som då tycker jag även nu att de har många rätt. Det är inte den sexigaste tillverkaren, men det är likväl en tungviktare inom tws.

Ljudmässigt är de bland de bättre i testet. Jag blir fullständigt uppslukas av musiken, och basen är fin utan att vara påträngande. Mikrofonen är bra nog. Även om pluggarna inte älskar mina öron så stänger de i alla fall ute det omgivande ljudet bra – trots att brusreduceringen är passiv, så gör den jobbet.

Hörlurarna kontaktar snabbt till telefonen och tappar sällan kontakten. Om jag använder dem hemma och har lagt telefonen någonstans kan jag röra mig fritt utan att tappa kontakten. Det blir kämpigt först när det hamnar en tjockare vägg mellan hörlurarna och telefonen.

Batteritiden kan jag inte klaga på. 7,5 timme som går att förlänga till totalt 28 timmar med den smidiga laddningsasken.

Den tillhörande appen är riktigt bra. Här kan du labba med eq:n, ställa in genomlyssning eller aktivera brusreducerande ljud som vågskvalp, regn osv.

Hörlurarna har fysiska knappar. Med tanke på att det är ett par hörlurar som är utformade för träning och aktiv livsstil passar det bra om man med svettiga fingrar vill byta låt, pausa musiken eller besvara ett inkommande samtal.

Hade de här damm- och vattentäta hörlurarna bara suttit så pass bra som jag önskat i mina öron så hade de gått mot en fullpoängare.

FAKTA: Jabra Elite Active 75T

Modell: Trådlösa in ears.

Batteritid: 7,5 timmar.

Anslutning: Bluetooth 5.0.

Frekvens: 20-20 000 hz.

Vikt: 5,5 gram styck.

IP-klass: IP57.

Färger: Svart, grå, turkos, brun och blå.

Lanserade: 2020.

Pris cirka: 2 100 kronor.

Sudio Ett. Svenska doldistillverkaren som börjar göra sig ett namn. Foto: Viktor Krylmark

Test: Sudio Ett – når inte hela vägen fram

Det ska sägas direkt. Sudio Ett är egentligen inte ett par uttalade träningshörlurar. Men de kändes som en spännande utmanare att kasta med.

Designen tycker jag går att känna igen. För visst är de inte helt olika Apples Airopds Pro?

Jag tycker att de känns lyxiga. Både lurarna och laddningsasken med den Sudio-bekanta läderremsdetaljen.

Sudio Ett är långt ifrån bäst på marknaden. Du får inte den bästa aktiva brusreduceringen, du får inte den bästa ljudupplevelsen och du får inte den bästa batteritiden. Likväl får du väldigt mycket för pengarna.

Vi har att göra med ett par ganska snygga hörlurar – som levererar tillräckligt bra för att hamna på rätt sida godkänt-gränsen. Ljudet är tydligt men basen är svag.

Hörlurarna sitter bekvämt i örat – men har lite svårt att hålla sig på plats under de mest stökiga delarna av träningspasset. Då skickar ändå Sudio här med hela 8 olika storlekar på propparna.

IP-klassen är IPX 5 – vilket innebär att hörlurarna tål skvätt, regn och svett. Inte bäst på marknaden med andra ord.

Överlag tycker jag att Sudio har tagit stora kliv sedan jag senaste bekantade mig med deras hörlurar (Tolv).

Man har till exempel petat in aktiv brusreducering. Den slår dessutom ifrån på ett snyggt sätt vid samtal – det gör att samtalen blir trevligare eftersom du hör din egen röst. Det här är förstås en funktion som finns hos många andra också. Men att Sudio tagit med den tyder på att man tagit höjd i sin ambitionsnivå.

Det enda jag saknar nu är att Sudio tar fram en dedikerad app. Då tror jag att Sudio på allvar kan börja utmana premiumtillverkarna.

Tills dess lär Sudio fortfarande vara en stilren uppstickare som inte riktigt når hela vägen fram.

FAKTA: Sudio Ett

Modell: Trådlösa in ears, med aktiv brusreducering.

Batteritid: 6 timmar lyssningstid (4 med anc).

Anslutning: Bluetooth 5.0.

Frekvens: -

Vikt: 5 gram styck.

IP-klass: IPX5.

Färger: Svart, vit, grön och rosa.

Lanserade: 2020.

Pris cirka: 1 600 kronor.

Viktor Krylmark

Mer om: Hörlurar Jaybird

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt