Talibanerna använder USA:s biometriska data: ”Innovationen blev en dödsfälla”

2021-08-27 07:00  

Talibanerna har kommit över utrustning som USA använde för att samla in och verifiera biometriska data i Afghanistan. Nu har det blivit ett verktyg för talibanerna att eliminera oönskade personer, det säger en expert till Ny Teknik.

Under USA:s tid i Afghanistan samlades stora mängder biometriska data in från den afghanska befolkningen. Syftet: Att identifiera terrorister, men även vilka som var betrodda av västvärlden.

Pentagons mål var att samla in data från 80 procent av landets 40 miljoner invånare, men det är oklart hur mycket data som faktiskt har samlats in. 

Läs mer: Biometri ska skärpa jakten på brottslingar: ”Ser stora möjligheter”

Nu har talibanerna kommit över utrustning och därigenom delar av de databaser som de amerikanska soldaterna använde. Många befarar att talibanerna kommer att använda tekniken för att inte bara identifiera utan även eliminera personer som samarbetade med USA.

Redan nu kommer rapporter om att talibanerna aktivt använder den amerikanska tekniken för att välja ut – och välja bort – personer. Det säger Marcin de Kaminski, ansvarig för säkerhet och innovation på den svenska organisationen Civil Rights Defenders.

– Jag har precis fått direktrapport från en av de ännu öppna gränsövergångarna mot Pakistan. Gränsövergången kontrolleras av talibanerna och kontrollen verkar nyligen ha skärpts. Meddelandet jag fick är kort och sakligt: ”Gränsen är öppen. Talibanerna använder en digital apparat för att fastställa nationellt ID hos dem som vill passera”, säger Marcin de Kaminski.

Skannar fingeravtryck, ansikte och iris

Apparaturen som användes av amerikanerna, och nu talibanerna, går under namnet HIIDE – Handheld Interagency Identity Detection Equipment. Det finns olika varianter, men den gemensamma nämnaren är att de skannar biometriska data såsom fingeravtryck och/eller ögats iris.

HIIDE-utrustning var en nyckelfaktor till att terroristledaren Usama bin Laden kunde hittas för tio år sedan. Ibland kallas systemet där utrustningen ingår även för ABIS, Automated Biometric Identification System.

Läs mer: Kriget mot terrorn

Marcin de Kaminski är dock kritisk till att den amerikanska utrustningen så enkelt kunde tas över och fortsätta användas av talibanerna i Afghanistan.

– Den teknik som skulle göra fredsbyggandet möjligt har nu blivit ett verktyg för att identifiera, särskilja och "försvinna" personer som inte passar i talibanernas Afghanistan. Det gick näst intill över en natt, sedan blev innovationen en dödsfälla, säger Marcin de Kaminski.

Läs mer: Dataregister med en miljard personer

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt